Táplálkozás

Apa is egyen otthon


Egy friss kutatás szerint az apák döntő befolyással bírnak gyermekeik étkezési szokásaira, főleg arra, hogy azok később milyen gyakorisággal esznek gyorsétkezdékben, illetve egyéb éttermekben.

A tanulmány 312 Houstonban élő család megkérdezésével készült, a kérdések során kitértek a szülők munkabeosztására, gyereknevelési módszereire, a családi étkezésekhez való hozzáállásukra, illetve arra, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek autóban a szüleikkel. A Texas Egyetemen készült felmérés eredményeként kiderült, hogy az étteremben evés szorosan összefügg azzal, hogy mindkét szülőnek állandó munkabeosztása van, a gyerekek nagyon sok időt töltenek az autóban, illetve, hogy az apa mennyit jár étterembe.

A Journal of Nutrition Education and Behavior című lapban megjelent tanulmány szerzői főként arra fordították figyelmüket, hogy milyen összefüggés van az apák és a gyermekeik étterembe járási szokásai között.

"Mivel az étkezési szokásokat - így azt is, hogy valaki milyen szívesen fogyaszt nem otthon készült ételt - a gyerekkortól kezdve, a tinédzserkoron át, egészen a fiatal felnőttkorig nyomon követtük, világossá vált, hogy az apák azzal, hogy otthon esznek a gyerekekkel együtt, az egészséges étkezést népszerűsítik gyermekeik számára. Így azok a családfők, akik a vacsorát fontos családi szertartásnak érzik, hatással vannak gyerekeikre, akik ezáltal kevesebb gyorséttermi ételt fognak fogyasztani" - összegezte a megfigyeléseket Alex McIntosh, a tanulmány szerzője.