Táplálkozás

Antioxidánsokkal megelőzhető a hasnyálmirigyrák


Az antioxidánsokban - úgymint a szelénben, a C- és E-vitaminban - gazdag étrend akár a hasnyálmirigyrákos megbetegedések kétharmadát is megelőzheti egy új tanulmány szerint.

A megfigyelésen alapuló brit kutatás együttjárást, nem ok-okozati kapcsolatot tárt föl a táplálkozás és az agresszív rákfajta között. Amennyiben a későbbiekben sikerül bebizonyítani a direkt összefüggést, a rosszindulatú hasnyálmirigy-daganatok száma előreláthatóleg legalább 8 százalékkal csökkenni fog.

"Az évek során számos kísérlet történt a rák és a táplálkozás közötti viszony föltárására" - mondta Dr. Vincent Vinciguerra, a New York-i North Shore-LIJ’s Monter rákklinika szakorvosa. "Becslések szerint a rosszindulatú sejtburjánzások 35 százaléka az étrenddel bevitt karcinogén, azaz rákkeltő anyagoknak tudható be. Az antioxidánsok azonban képesek kordában tartani a szervezet ilyen irányú folyamatait" - tette hozzá az onkológus.

A friss vizsgálatban több mint 23 500 fő általános egészségi állapotát kísérték figyelemmel hosszú távon. Mindannyian 40 és 74 év közöttiek voltak, s 1993 és 1997 között csatlakoztak a megfigyeltek táborához. Dr. Andrew Hart, az Észak-Angliai Egyetem munkatársa az érintettek étkezési naplóját elemezte, mely a táplálék fajtáját, mennyiségét és az elkészítés módját rögzítette egy héten át. Tíz év elteltével 49 résztvevőnél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, 55 százalékuk férfi volt. 2010-re ez a szám 86-ra nőtt, az urak aránya pedig 44 százalékra csökkent a betegek között. A kórkép megállapításától számítva átlagosan hat hónap volt a túlélés.

A kutatók számításai szerint a szelénben gazdag étrendről beszámoló egyéneknél feleakkora volt a betegség kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik a legkevesebbet vitték be az említett nyomelemből. A legtöbb antioxidánst - szelént, C- és E-vitamint - fogyasztóknál már 67 százalékos különbség mutatkozott az egészségesen táplálkozók javára.

Az eredményeket a Gut című szakfolyóirat júliusi számában tették közzé. Korábbi tanulmányok nem mutattak ilyen jelentős előnyt az antioxidánsokban gazdag étrendet folytatóknál. A kutatást vezető Dr. Andrew Hart azzal magyarázza az eltérést, hogy azoknál többnyire táplálék-kiegészítőket vettek alapul, nem pedig természetes forrásokat, ami a felszívódási mechanizmus szempontjából lényeges lehet.

"A friss adatok ellentmondásosak, hiszen egy másik vizsgálat során nem sikerült összefüggést találni a prosztatarák, az E-vitamin és a szelén között. Ugyanez a tüdőrák és a szelén kapcsolatára is érvényes, ráadásul a C-vitamin megelőző hatása sem egyértelmű" - figyelmeztetett Dr. Vincent Vinciguerra, aki hangsúlyozta, hogy az egyes tumortípusok eltérően reagálhatnak az antioxidánsokra, így a hasnyálmirigyrák és a tárgyalt anyagok kapcsolata mindenképpen további vizsgálódást igényel.

A roppant agresszív rákfajta évente negyedmillió életet követel, az ötéves túlélési arány pedig mindössze 3 százalék.


Hasnyálmirigy-rák

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata a szerv anatómiai elhelyezkedésénél fogva többnyire sajnos csak nagyon későn okoz tüneteket, ezért felismerése nem könnyű feladat. Az ún. migráló thrombophlebitis (mindig más és más helyen megjelenő vénagyulladás trombózissal) kórjelző lehet, ám hiányzohat is. Sárgaság jelentkezhet, ha a tumor elzárja az epevezetéket. A fogyás általános daganattünet, de jelen esetben a felszívódási zavar is közrejátszhat kialakulásában, hiszen a hasnyálmirigy emésztnőnedveket termelő szerv, melynek károsodása esetén zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Hajlamosító tényező a dohányzás, esetleg az alkoholfogyasztás, cukorbetegség, epekövesség, idült hasnyálmirigy-gyulladás.

Eddigi bejegyzések

situ ( 71 éves nő ) Budaörs , 1 kórtörténet | időpont: 2008. november 28. 7:48

Történet: Férjem 200. áprilisában sötét vízelet és világossárga széklet -epe elzáródás miatt-, majd mütét júniusban, kemoterápia aug-tól jan-ig. Addig tünetmentes, majd "vízlötyögés a hasban"....
hányás, folyamatos leromlás, majd 200. április-ban bekövet-
kező halál
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, gyomorégés, hasmenés
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, sárgaság
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Reni Analgetika
Alternatív gyógymódok:: epevezeték megnyítása,hasnyálmirigyfej eltávolítása, patkóbél eltávolítás, jegelés -folyamatos ell. rákos sejt kiterjedésre a műtét alatt-.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Gemzar kemoterápia 6 hónapig

Kornélia49 ( 71 éves nő ) Budaörs , 1 kórtörténet | időpont: 2008. szeptember 22. 8:36

Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, gyomorégés, hasmenés
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Reni, Analgetika
Alternatív gyógymódok:: hasnyálmirigy fej eltávolítás, folyamatos szövettan a mütét alatt, 6 hónapos kemoterápia
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 20:06

Történet: A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata a szerv anatómiai elhelyezkedésénél fogva többnyire sajnos csak nagyon későn okoz tüneteket, ezért felismerése nem könnyű feladat. Az ún. migráló thrombophlebitis (mindig más és más helyen megjelenő vénagyulladás trombózissal) kórjelző lehet, ám hiányzohat is. Sárgaság jelentkezhet, ha a tumor elzárja az epevezetéket. A fogyás általános daganattünet, de jelen esetben a felszívódási zavar is közrejátszhat kialakulásában, hiszen a hasnyálmirigy emésztnőnedveket termelő szerv, melynek károsodása esetén zavart szenved a tápanyagok felszívódása. A hasnyálmirigyrákok túlnyomó többsége az emésztőnedveket termelő mirigyszövetből indul ki, elenyésző hányada a hormonokat elválasztó részből. Hajlamosító tényező a dohányzás, esetleg az alkoholfogyasztás, cukorbetegség, epekövesség, idült hasnyálmirigy-gyulladás, de utóbbiakat még nem bizonyították.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fogyás
Has és emésztő rendszer:
gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, lépmegnagyobbodás, sárgaság
Gyógyszerek: Kemoterápia elsősorban sugárkezeléssel együtt adva hoz eredményt.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi eltávolítás, nyirokcsomókimetszéssel szükség esetén. Sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen