Táplálkozás

Altató éjjeli tej


Egy németországi cég nemrég szabadalmaztatta ”éjjeli tej” nevű termékét, amely állítólag segít az elalvásban.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap információi szerint a müncheni Milchkristalle cég gyártmánya nagy mennyiségben tartalmazza az "altatóhormon"-nak is nevezett melatonint. Ez a vegyület álmosságot idéz elő a szervezetben, így szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A készítmény hivatalosan is gyógyszernek számít, és kizárólag orvosi rendelvényre szabad használni.

Ahhoz, hogy ilyen tejet nyerjünk, éjjel kettő és négy óra között kell megfejni a teheneket. A cég szerint ilyenkor az átlagosnál akár 25 százalékkal is magasabb lehet a tej melatonin tartalma. Noha eddig csak negyven emberen próbálták ki a terméket, akik mind azt állították, hogy hatására jobban tudtak aludni, az ellenzők szerint az egész nem más, mint "drága placebo".

Az biztos, hogy a nem tejalapú melatonin tabletták a legtöbb esetben hatástalannak bizonyultak, annak ellenére, hogy adagonként két milligrammal több hormont tartalmaztak, mint a német cég gyártmánya. "Ehhez a szinthez nagyjából kétmillió adag "éjjeli tejet" kellene meginni - írják a német Gute Pillen-Slechte Pillen (Jó tabletták - Rossz tabletták) című magazin szerzői.