Táplálkozás

Adót kell majd fizetni a szénsavas és az alkoholos italok után?

betegszoba.hu


Miközben Franciaországban elhízás-ellenes adó bevezetését fontolgatják a cukros és zsíros élelmiszerek túlzott fogyasztása ellen, addig Nagy-Britanniában az egészségügyi hatóságok még az 'elhízott' szó túlsúlyos gyermekekre történő alkalmazását is kerülik.

A francia hatóságok elsősorban a pizzákra, hamburgerekre, valamint szénsavas és alkoholos italokra vetnék ki az új adót. A tervezetet a francia adó- és szociális ügyek felügyelősége nemrég nyújtotta be Eric Woerth pénzügyminiszternek, és Roselyn Bachelot egészségügyi miniszternek. A tervezet szerint a túl cukros, túl sós és túlzottan magas tápértékkel rendelkező ételek esetében az eddigi 5,5 százalékról 19,6 százalékra emelnék az ÁFA mértékét.

Mindeközben Nagy-Britanniában arról folyik a vita, hogy az 'elhízott' kifejezés valóban sérti e a túlsúlyos gyermekek érzéseit. Egészségügyi szakértők szerint a szó igen sértő, és megbélyegző, ezért mostantól nem alkalmazzák a hivatalos kiadványokban. Az egészségügyi hatóságok mostantól a 'túlsúlyos' szóval illetik majd a 30-as testtömegindexnél (BMI) nagyobb értékekkel rendelkező gyerekeket. Az Országos Elhízottak Fórumán a kormány intézkedéseit nevetségesnek és túl finomkodónak tartják.

A túlsúlyos gyermekek szülei minden esetben értesítést kapnak az iskolák, rendelők szakértőitől gyermekük állapotára vonatkozóan, így a szülő maga döntheti el, mint kíván tenni az ügy érdekében. Will Cavendish, az Egészségügyi Minisztérium egészségügyi és népjóléti igazgatója szerint, ha a szülők egy ilyen levélben meglátták volna az 'elhízott' szót, talán nem is törődtek volna az abban közölt információval.

"Nem tiltottuk be a kifejezés alkalmazását, egész egyszerűen csak nem használjuk többé - nyilatkozta Mr. Cavendish - Az ilyen típusú leveleknek ugyanis elsősorban az a célja, hogy valamilyen reakciót váltson ki a szülőkből."

Tam Fry, az Országos Elhízottak Fórumának munkatársa szerint az Egyesült Államokban is történtek kísérletek a kifejezés betiltására, azóta azonban a tengerentúlon rájöttek, hogy szükség van a használatára. "Az amerikaiak rájöttek, hogy az 'elhízott' szó sokkolja az embereket, ezért szükség van a használatára. Egy igazán ocsmány kifejezés, amely talán észre téríti a túlsúlyos gyermekek szüleit."

Egy nemrég végzett felmérés szerint a 35 és 74 év közötti francia férfiak közel kétharmada, valamint a nők fele tekinthető túlsúlyosnak, a teljes lakosság egyötöde pedig kórosan elhízottnak. A francia egészségügyi hatóságok első lépése az elhízás elleni harcban az ital automaták iskolákból való kitiltása volt 2005-ben. Nagy-Britanniában a mostani intézkedések szerint minden gyermeknek elhízás elleni szűrővizsgálaton kéne részt vennie 4-5 éves, majd 10-11 éves korában, a szülők azonban nem kötelesek elvinni a gyermekeiket ezekre a mérésekre.