Táplálkozás

A vörös hús növeli a veserák kockázatát


Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint azokra az emberekre, akik sok vörös húst fogyasztanak, a veserák megnövekedett kockázata leselkedik.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a North Texas Egyetem kutatói azt írják, hogy azokban a középkorú felnőttekben, akik a legtöbb vörös húst fogyasztották, 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatnak ki veserákot, mint azokban, akik a legkevesebbet fogyasztották. A grillezett húsokban lévő vegyületek nagyobb mennyiségű fogyasztását is a betegség megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.

"A vörös húsok fontos vasutánpótlással szolgálnak, és sok fehérjét tartalmaznak" - nyilatkozta Dr. Mohammed El-Faramawi, aki munkatársaival az étrend és a veserák kockázatának összefüggését vizsgálta. "Veserákkal fennálló összefüggés miatt azonban nem szabad teljesen felhagyni a vörös húsok fogyasztásával. Az a legjobb ötlet, ha az étrendi ajánlások betartása mellett korlátozott mennyiségű vörös húst eszünk."

Az amerikai ajánlások szerint korlátozni kell a zsírdús élelmiszerek, köztük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és több sovány húst és szárnyast, valamint tengeri ételeket és dióféléket kell fogyasztani. A vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása még ha nem is vezet feltétlenül a veserák kialakulásához, egy sor más betegség kockázatát is növeli.

A kutatás során közel 500 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, akiket kérdőívek segítségével étrendi szokásaikról kérdeztek. A vizsgálati időszakban 1800 személyben, az alanyok alig fél százalékában alakult ki veserák. A férfiak átlagosan 0,06-0,09 kg vörös húst fogyasztottak naponta. Azokban, akik a legtöbb, naponta 0,12 kg vörös húst ettek, 19 százalékkal magasabb volt a veserák kialakulásának kockázata, mint a legkevesebb vörös húst fogyasztókban.

A kutatás eredményei nem bizonyítják, hogy a vörös hús fogyasztása, illetve az ilyen húsok bizonyos fajta elkészítési módjai okoznák a veserákot. Sőt, vannak olyanok is, akik sok vörös húst fogyasztanak, mégsem alakul ki bennük veserák, míg másokban, akik alig esznek ilyen húst, igen. A szakértők úgy vélik, további kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, miért áll összefüggésben a vörös hús fogyasztása a veserák bizonyos típusaival, míg más típusokkal nem mutatható ki ilyen összefüggés. Addig is a legbiztosabb, ha kerüljük az olyan húsok fogyasztását, amelyek elkészítéskor nyílt láng vagy forró sütőfelület behatásának vannak kitéve.


Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!