Táplálkozás

A túlsúlyos gyerekek fogyása a szülők felelőssége


Nehéz segíteni a túlsúlyos gyerekeknek a fogyásban, és még nehezebb, hogy hosszú távon is távol tudják tartani a kilókat. Egy ausztrál tanulmány szerint azonban azok az elhízott gyerekek, akiknek szülei oktatásban részesültek az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról, hatékonyabban fogytak, és a következő két évben is megőrizték karcsúbb alakjukat.

Az eredmények azt mutatják, hogy többet segíthet az 5-9 éves gyerekek fogyása és testsúly megtartása szempontjából a szülők, mint a gyerekek célba vétele.

"Úgy véljük, van értelme annak, hogy csak a szülőket vonjuk be" - nyilatkozta Anthea Magarey, a Pediatrics folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, az ausztrál Flinders Orvosi Egyetem dietetikusa. "Leveszi a gyermek válláról a megbélyegzettséget, és teljes családos megközelítést támogat."

A szülők óriási szerepet játszanak a kisgyerekek táplálkozási és testedzési szokásaiban. A gyerekek ilyenkor még idejük nagy részét otthon töltik, és a legtöbb étkezést otthon költik el. A szülők vásárolják és készítik el az ételeket, és döntik el, mit és mennyit ehet a gyermek. Ők felelnek azért, hogy lehetőséget biztosítsanak gyermeküknek a mozgásra, és szabályozzák a TV illetve videojáték használatát.

A kutatás során 169 mérsékelten elhízott és túlsúlyos 5 és 9 év közötti gyermek édesanyja vett részt, akik egy hathónapos "egészséges életmód" kurzust hallgattak végig, melynek keretében megtanulhatták a megfelelő ételadagokat, a tápértékkel kapcsolatos mérőszámokat, valamint azt, hogyan járhatnak elő jó példával, és hogyan szabhatják meg a korlátokat.

A hat hónap után a gyerekek testtömeg-indexe átlagosan 10 ponttal esett vissza, és a derék körméretük is csökkent. A kutatásból az is kiderült, hogy tizennyolc hónappal később a gyerekek még mindig nem szedték vissza a leadott kilókat.