Táplálkozás

A táplálékhelyettesítők nem segítenek a fogyásban


A Philadelphiai Gyermekkórház új tanulmányából kiderül, hogy a táplálékhelyettesítők nem biztos, hogy segítenek a kövér tinédzsereknek a fogyásban.

Ezek a készítmények csak a kezdeti szakaszban tüntetik el a felesleges kilókat, de hosszú távon nem érnek többet a standard kalóriacsökkentett étrendeknél. A táplálékhelyettesítő termékek, mint például a müzliszeletek, turmixok és más előre elkészített élelmiszerek segítenek szabályozni a kalóriabevitelt, mert meghatározott mennyiséget tartalmaznak ebből és a tápanyagokból is. A tinédzserek azonban nem feltétlenül képesek arra, hogy kiporciózzák maguknak a megfelelő adagot, így ez a program nem biztos, hogy segít rajtuk.

Az Obesity című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 113 elhízott tizenévest gyűjtöttek össze, majd három csoportba osztották őket. Mindhárom csoport más-más diétás előírást kapott. Az egyik csoport 1 300-1 500 kalóriát vihetett be egy nap egy éven keresztül. A másik csoportnak 4 hónapon át kellett helyettesítő táplálékokat ennie, majd csökkentett kalóriatartalmú diétát folytattak további 8 hónapon keresztül. A harmadik csoport egy éven át ette a helyettesítő készítményeket.

A tanulmány befejeztével kiderült, hogy az első szakaszban a táplálékhelyettesítőkön élő gyerekek a BMI-jük 6,3 százalékát vesztették el. Az alacsony kalóriatartalmú diétát folytatók a 3,8 százalékát. A második szakaszban mindegyikük hízott. Egy év elteltével a BMI átlagos csökkenése 2,8 százalékot tett ki a csökkentett kalóriatartalmú étrendet folytatók csoportjában. A vegyes csoportban 3,9 százalék, a csak táplálékhelyettesítőket használó csoportban pedig 3,4 százalék. Ez azt bizonyította, hogy a három csoport között nem jelentkezett jelentős különbség a fogyás mértékében.