Táplálkozás

A szegények kövérebbek, mint a gazdagok

betegszoba.hu


Az alacsony jövedelmű háztartásokban háromszor több gyermek hízik el, mint a tehetősek családokban - adták közzé a California Egyetem kutatási eredményeit.

Kalifornia államban az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokban 21 százaléka kövér a tinédzsereknek, míg a tehetősebbek között csak 8 százalékuk túlsúlyos, derült ki a Los Angeles-i tanulmányból. Alacsony jövedelemnek számít négyfős család esetén a 19 971$-nál kisebb éves bevétel, míg a jómód határát 59 913$-nál húzták meg.#img1#

A kutatók szerint a nagy különbség az életmódban van. A szegényebb városrészekben kevesebb park, viszont több gyorsétterem található, mint az előkelőbb negyedekben. A szegényebbeknek ezért kevesebb lehetőségük van sportot űzni, kevesebbet vannak a szabad levegőn és több időt töltenek a képernyők előtt ülve, továbbá több szénhidrátot fogyasztanak.

Susan H. Babey kutató javaslata, hogy tudatos várospolitikával élhetőbbé kell tenni a külvárosi részeket is. A kutató a városvezetés helyében korlátozná a gyorséttermek számát a városokban, támogatná a zöldség és gyümölcs árusítását.