Táplálkozás

A szacharin már nincs a veszélyes anyagok listáján


Az Egyesült Államok kormánya kedden eltávolította a veszélyes anyagokat tartalmazó listáról a diétás üdítőkben és rágógumikban található mesterséges édesítőszert, a szacharint, amelyet hosszú ideig rákkeltő anyagnak tartottak

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint azért született ilyen döntés, mert a kutatások azt mutatták, hogy a cukornál 300-szor édesebb fehér por "nem jelent veszélyt az emberi egészségre".

A kalóriamentes szacharint 1981-ben vették fel a listára azzal az indokkal, hogy patkányokban hólyagrákot okoz. Az Országos Toxikológiai Program és a Nemzetközi Rákkutatási Hivatal azonban újra megvizsgálta a rendelkezésre álló, szacharinnal kapcsolatot tudományos adatokat, és úgy találták, hogy nem számít potenciális rákkeltő anyagnak - áll az EPA közleményében.

Az EPA azt követően távolította el a szacharint a listáról, hogy a kalóriaszegény élelmiszereket gyártó vállalatokat képviselő Calorie Control Council (CCC) petíciót nyújtott be az ügynökséghez.

"Az emberi populációkon végzett széles körű és alapos kutatások nem találtak összefüggést a szacharin és a rák között. Több mint 30 humán kutatást végeztek, amelyek mind arra utalnak, hogy a szacharin az emberi fogyasztási szinten biztonságos" - állítja a CCC. Mivel az anyag rendkívül édes, az átlagos humán fogyasztó alig 0,03 kilogrammot fogyaszt el évente, mely szint biztonságos az emberek számára.

A szervezet azt is megjegyzi, hogy a szacharint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az EU Élelmiszer Bizottsága is egészségesnek minősítette, és a világ több mint 100 országában elfogadott. Az anyag nem felel meg a rákkeltő anyagok meghatározásának, mivel változatlan formában halad át a szervezeten, és nem gyakorol hatást a DNS-re.

"Humán epidemiológiai kutatások kimutatták, hogy nincs konzisztens bizonyíték arra, hogy a szacharin összefüggésben állna a hólyagrák előfordulási gyakoriságával" - állítja az amerikai országos rákkutató intézet.

Az Országos Toxikológiai program egyébként 2000-ben a karcinogénekről készült jelentésében már eltávolította a szacharint a potenciális rákkeltő anyagok listájáról, ami azt eredményezte, hogy el lehetett távolítani a termékről a figyelmeztető feliratot.