Táplálkozás

A nők nehezebben állnak ellen a kísértésnek?

betegszoba.hu


Ha kedvenc ételükkel kerülnek szembe, a nőknek sokkal nagyobb akaraterőre van szükségük, hogy ne egyenek az adott ételből, mint a férfiaknak-olvasható egy nemrég publikált tanulmányban.

Az élelmiszer bevitelének folyamatáért felelős agyi mechanizmusokat kutató tudósok igencsak meglepődtek, amikor kiderült, mekkora különbség van a nemek között ilyen tekintetben.

Dr. Gene-Jack Wang és kollegái a Brookhaven Országos Laboratóriumból arra keresték a választ, hogy vajon miért van az, hogy bizonyos emberek túl sokat esznek, és emiatt túlsúlyossá válnak, míg mások nem. 13 nőn és 10 férfin végeztek agyi vizsgálatokat. A résztvevőknek egy napig koplalniuk kellett, ezek után vizsgálták agyi reakcióikat, amikor kedvenc ételeiket tették eléjük.

A vizsgált alanyoknak előtte megtanítottak egy technikát (kognitív gátlás), amellyel sikeresen csökkenthetik étvágyukat. Bár mindkét nem tagjai egyetértettek abban, hogy ezzel a módszerrel sikerrel csökkentették étvágyukat, a nők agyában mégis egy bizonyos agyi rész aktív maradt, minden igyekezetük ellenére.

"Bár a nők elmondásuk szerint kevésbé voltak éhesek, amikor megpróbálták elnyomni az étel utáni vágyukat, agyuknak az a területe, ami az éhségért felelős, mégis szinte lángolt" - nyilatkozta Dr. Wang. Ennek magyarázata valószínűleg evolúciós tényezőkben keresendő, hiszen mivel a nőknek gyakran gyermekeikről is kell gondoskodniuk, ezért minden adandó alkalmat meg kell ragadniuk a táplálékszerzésre.

"A mostani felfedezés hatalmas jelentőséggel bír, hiszen így könnyen beláthatjuk, miért hatnak másképpen az evészavarok nőkre, mint férfiakra" - nyilatkozta Eric Stice, az Oregoni Állami Kutatóintézet étkezési szakértője.#img1#

A kutatók szerint ez a mostani felfedezés új kapukat nyithat meg az elhízással szembeni harcban, és reményt adhat a túlsúlyos nőknek. Az Országos Betegségirányítási és Megelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államok férfi lakosságának 33.3, női lakosságának pedig 35.3 százaléka tekinthető kórosan elhízottnak.