Táplálkozás

A magas sófogyasztás halált okoz?

betegszoba.hu


A hosszú idő óta fennálló orvosi hiedelemmel ellentétben a New Yorki Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatói szerint a több só fogyasztása nem biztos, hogy emeli a halál kockázatát.

Az Egyesült Államok nemzetileg reprezentatív étkezési szokásainak vizsgálata alapján következtettek a fentiekre. Az Einstein kar kutatói voltaképp a csökkent nátriumbevitelt hozták összefüggésbe a szív-és érrendszeri (CVD) megbetegedések növekedésével. "Az eredmények azt sugallják, hogy az átlagos népesség körében a magasabb nátriumbevitel valószínűleg önmagában nem növeli  a CVD-s halálesetek arányát" - mondta Hillel W. Cohen, az Einstein kar munkatársa.

A kutatók a III. Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (NHANES III) adatait elemezték, melyet a kormány folytatott le a felnőtt lakosság körében. Az adatokat összevetették a 2000. év halálozási statisztikáival. A mintában kb. 8 700 30 éven felüli állampolgárt vizsgáltak, és nem folytattak speciális, nátriumszegény diétát. Miután rögzítették az ismert CVD kockázati faktorokat, mint pl. a dohányzás, cukorbetegség és vérnyomás, azt találták, hogy a kevesebb nátriumot fogyasztók egynegyedének 80 %-kal nőtt az esélye arra, hogy keringési betegségben haljon meg, mint azoknak, akik a legtöbb nátriumot fogyasztották.

Az 1970-es évek elején végezték az első NHANES vizsgálatot, és azóta is arra használják, hogy felmérjék vele az Egyesült Államok lakosságának egészségi állapotát és táplálkozási szokásait. Jelen tanulmány eredményei egybevágnak az első két NHANES felmérés eredményeivel is. Bár a kormány kétévente megismétli a felmérést, a III. verzió az a legutolsó elérhető változat, amelyet össze lehet vetni a halálozási statisztikákkal. Mivel ez a felmérés megfigyelés jellegű volt, ezért nem lehet levonni pontos következtetést az okok és következmények tekintetében, állítja Dr. Cohen. "Mindenesetre a felfedezéseink újabb kérdéseket vetnek fel a világszerte érvényben levő, alacsony sófogyasztásra vonatkozó javaslatok használhatóságával, sőt, biztonságával kapcsolatban." - figyelmeztet Dr. Cohen.