Táplálkozás

A környezetbarát borok finomabbak is?

Medipress


Ideje egy kicsit az organikus (bio) szőlőből készült, ökobarát borokról is beszélni egy kicsit. Egy friss kutatás szerint ugyanis az ilyesfajta nedű nem csak kíméli környezetünket, de finomabb is, ami jelentősen megkönnyíti a döntést két üveg bor között.

Egyelőre a fogyasztók többsége ugyan nehezen nyitja meg a pénztárcáját, hogy az organikus termékből vásároljon, ugyanakkor az UCLA kutatói szerint a vaktesztek során a profi borszakértők az ökobarát borokat részesítették előnyben a hagyományos italokkal szemben.

A Journal of Wine Economics című szaklapban készült anyag 74 ezer kaliforniai borról készült ismertetőt böngészett át a Wine Advocate, a Wine Enthusiast és a Wine Spectator magazinok hasábjain.

Ebből kiderült, hogy a mérceként használt 100 pontos testen a környezetbarát technológiával készülő borok átlagosan 4,1 ponttal jobban teljesítettek, mint a hétköznapi borok.

„Akárhogy is nézzük, minden jel arra mutat, hogy az organikus és a biofarmok technológiája jót tesz a borok minőségének" – mondja a kutatást vezető Magali Delmas, az UCLA munkatársa.

Maga az organikus címke egyébként nem csupán a szőlőtermesztésre, hanem a bor elkészítési módjára is utal: az organikus bor például nem tartalmazhat szulfitet, ami egy fontos tartósítószer.

A szakemberek valószínűnek tartják, hogy az eredmény univerzális, hiszen az Egyesült Államokat 90 százalékban Kalifornia látja el borral.