Táplálkozás

A gyomorégés növeli a torok- és a hangszáldaganatok esélyét!


Új kutatások szerint gyakori gyomorégés akár 79 százalékkal növelheti a torok- és a hangszáldaganatok kialakulásának esélyét. Dr. Mármarosi István gasztroenterológus főorvos szerint a kellemetlen érzés és a reflux kezelhető.

A gyomorégés a reflux tünete lehet 
Az Amerikai Rákkutatás Szervezetének lapjában megjelent cikk szerint a megnövekvő rizikó elsősorban a nem dohányzókat és nem alkoholizálókat fenyegeti. A kutatásból az is kiderült, hogy a savlekötőknek ebből a szempontból jelentős védőhatást képesek kifejteni.  
A gyomorégés maga nem más, mint egy kellemetlen, égő érzés a mellkasban, a szegycsont mögött, amely jellemzően hullámokban érkezik. Az is előfordulhat, hogy a fájdalom a nyakat, a torkot és az állkapcsot is érinti. Ez a jelenség a reflux nevű betegség egyik jellegzetes tünete lehet. 

A savlekötők preventív hatásúak is
Az amerikai kutatók Boston környékén 631 daganatos beteget vontak be a vizsgálatokba, közülük 468-an torokrákkal, 163-an hangszáldaganattal küzdöttek. Kontrollcsoportnak 1234 önkéntest vontak be, akiknek semmiféle daganatos betegségük nem volt. Valamennyiükkel kérdőívet töltettek ki, amelyben rákérdeztek a gyomorégéssel kapcsolatos tapasztalataikra, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra, a családban előforduló daganatos betegségekre és bizonyos szociodemográfiai adatokra.    
Ismervén a HPV vírus, és néhány nyak-, fejdaganat közti összefüggést, a kutatók vértesztekkel is analizálták, megtalálható-e a résztvevők szervezetében ez a vírus. Az eredményekből kiderült, hogy a gyomorégés (vagyis a hátterében álló reflux) 78 százalékkal megnöveli a nem dohányzó és nem alkoholizáló betegeknél a torok- és hangszáldaganat rizikóját.  

Ugyanakkor a szakemberek azt is megállapították, hogy a savlekötők 41 százalékkal csökkentették a daganatok kialakulásának esélyé.  (A savlekötőkre vonatkozó megállapítás független volt a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól, a HPV státusztól, ugyanakkor a preventív hatás klinikai igazolásához még további vizsgálatok is szükségesek.)  

A reflux kezelhető
-A gyomorégés egyik fajtája, az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség egyrészt zavarja az alvást, másrészt a savas visszafolyás veszélye lehet, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is rejtőzhet a reflux- ismerteti dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa.
- Fontos tudni, hogy az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása - és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. A kezelés már csak azért is elengedhetetlen, mert a kezelten betegség rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély. A legfontosabb, hogy már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is forduljunk orvoshoz, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

forrás; www.oxygenmedical.hu


 


Gyomor-nyelőcső reflux (GORB, GERD)

A gyomrot és a nyelőcsövet elválasztó záróizom elégtelen működését követően a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, amely égő, maró érzéssel jár, ekkor beszélünk reflux-betegségről, mely az európai lakosság csaknem 40 %-át érinti és 40 év fölött egyre gyakrabban jelentkezik. Egészséges állapotban a gyomrot és a nyelőcsövet egy záróizom választja el, így a gyomorsav nem jut vissza a nyelőcsőbe. Reflux-betegség esetén azonban ez a záróizom nem működik megfelelően, ezért tud a gyomorsav visszaáramlani a nyelőcsőbe, s ekkor érezhetünk gyomorégést. Ha a gyomornedv huzamosabb ideig a nyelőcsőben tartózkodik, akkor károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is.

Eddigi bejegyzések

jersey-69 ( 33 éves nő ) Pomáz , 3 kórtörténet | időpont: 2013. november 18. 22:27

Történet: Kb. fél eve kezdődtek refluxos panaszaim, jelenleg is tart a kivizsgálás. Nálam a szorongás, pánik hozta elő + kávé, dohányzás, rendszertelen étkezés, mozgáshiány. 27 éves nő vagyok.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, boldogtalanság, idegesség, idegfeszültség, lehangoltság, szorongás
Has és emésztő rendszer:
böfögés, csuklás, felfúvódás, gyomorégés, gyomorrontás, hányinger, has feszülése, haspuffadás
Keringés és légzés:
csuklás, egyéb mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés
Általános tünetek:
étvágytalanság, fejfájás, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hát fájdalom, izomfájdalom, izületi fájdalom, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet
Szájüreg:
fehér felrakódások (könnyen eltávolítható), fogszuvasodás
Fül, orr, gége:
fülzúgás, középfülgyulladásra való hajlam
Gyógyszerek: Kezdetben Quamatel.
Alternatív gyógymódok:: Reflux diéta, szénsavas, savas italok elhagyása, egészségesebb étkezés naponta 5-ször, kávé elhagyása, feszültség, idegesség ellen azonban nehéz védekezni.
Meggyógyult:    nem

cocer ( 72 éves nő ) Dunakeszi , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2013. április 5. 14:20

Történet: Kb. 5 évvel ezelőtt garatégés és erős köhögés miatt felkerestem az orr- fül gégészemet, aki közölte, hogy valószinű relfuxom van. Tanácsolta, hogy menjek el egy gasztroenterológushoz, ahol tükrözés után meg is állapították a a refluxot gyomor és nyombélfekéllyel párosítva.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
böfögés, haspuffadás
Kórház, rendelő: Jávorszky Ödön Városi Kórház (Pest megye, Vác)
Gyógyszerek: Nolpaza
Alternatív gyógymódok:: Citrusfélék, paradicsom, fehérkenyér, cukor mellőzése. Dohányzásról való leszokás.
Meggyógyult:    nem

susina ( 58 éves nő ) Szolnok , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2012. január 2. 17:52

Történet: Sajnos a férjemről lenne szó. Ő nevében kérek segítséget,ha lehet . 62 éves szív elégtelenséggel van leszázalékolva 12 éve. Kb 3 hónapja folyamatosan romlik az állapota. Kórházból be-ki. Ez elsősorban szív miatt. de közben kialakult egy nyelőcső gyulladás is
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
a hang megváltozása, rekedtség
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, köhögés, légszomj, orrvérzés, száraz köhögés
Későbbi tünetek: Beszéd, hang:
a hang megváltozása, rekedtség
Kórház, rendelő: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok)
Gyógyszerek: emilian meforal atorvateva neoferrofolgamma carvo lsyncumarfrontin chintal furosemid fevarin milurit kaldyum meramil aspirin
Alternatív gyógymódok:: nincs
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Sajnos ez a nyelőcső gyulladás nem javul.

gyuluska45 ( 75 éves férfi ) Pördefölde , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. augusztus 24. 8:34

Történet: Jobb oldali bordaív alatti fjdalom miatt egy éven belül kétszeri ultrahang, ahol nem találtak semmit. Háziorvosom gyomrtükrözésre küldött, ahol kiderült a GERD, 2mm-es felmaródás a nyelőcső alsó szakaszán. Az oka az orvos szerint: Koszorúér szükület miatti szívkatéterezések, 4 sztent berakása miatti gyógyszerek okozzák. Aspirin Protect, Plavix,Betaloc, Cardilopin. Renitec, Sortis . Ezek szedése két év után kiválthatta a GERD-et. Három hónapja szedem a Controloc-ot, állapotom jelentősen javult, kétszer fordult elő gyomor égés, még nem tudom, hogy az időjárás vagy az étkezés hozta-e elő. Jellemző ilyenkor a sok böfögés, puffadás és gyomor égés. Kímélő étrenden élek, csökkentettem az étel adagokat és fogytam 7kg-ot. Túlsúlyos voltam.176 cm magassághoz 92 kg voltam, most 85kg vagyok,
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, has feszülése, hasi fájdalom jobb oldalon alul, hasi fájdalom jobb oldalon felül, hasi telítettség érzése, haspuffadás
Általános tünetek:
gyengeség (fizikai)
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
böfögés, gyomorégés, has feszülése, hasi fájdalom jobb oldalon felül, hasi telítettség érzése, haspuffadás
Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai)
Beszéd, hang:
rekedtség
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Controloc 40mg
Alternatív gyógymódok:: Nincs
Meggyógyult:    nem

muci36 ( 52 éves nő ) Bácsalmás , 2 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. július 31. 19:19

Történet: Mindenkinek ajánlom!!
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
csuklás, emésztési zavarok, hányinger
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
csuklás, emésztési zavarok, hányinger
Kórház, rendelő: Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézet (Bács-Kiskun megye, Kalocsa)
Gyógyszerek: nem szedtem semmit
Alternatív gyógymódok:: Minden alkalommal,ha hányingerem van vagy émelyeg a gyomrom,COCA-COLA-t szoktam inni.Nagyon sok embernek javasoltam már és mindenki meglepődve tapasztalja,hogy valóban hatásos.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: nem volt