Táplálkozás

A fűszerek megelőzhetik az emlőrákot


Egy új tanulmány felveti, miszerint a feketebors és a curry egyes összetevői gátolják az emlőrákos őssejtek szaporodását. A Michigani Egyetem Rákcentrumának kutatói emlősejtes tenyészeteken a feketebors összetevőjét, a piperint, és a curry fő anyagát, a kurkumint tesztelték. A fűszerek kombinációban alkalmazva csökkentették az őssejtek számát, de nem voltak hatással az egészséges sejtekre.

"Ha gátolni tudjuk az őssejtek növekedését, csökkenteni tudjuk azon sejtek számát, melyekből tumorsejtek alakulhatnak ki" - mondja Madhuri Kakarala, belgyógyászati előadó tanár, a Michigani Orvosi Egyetem munkatársa és az Ann Arbor Egészségvédelmi Intézet kutatója.

Őssejtekből számos sejttípus alakulhat ki. A rákos őssejtekről azt tartjuk, hogy fenntartják a tumor növekedését. Néhány tudós úgy gondolja, hogy a rák gyógyításának elengedhetetlen része az őssejtek elleni kezelés alkalmazása.

A Breast Cancer Research and Treatment című szaklap novemberi online számában megjelent tanulmány a piperinnel és a kurkuminnal foglalkozik, melyek polifenol típusú vegyületek. A polifenolokról ismert, hogy gyulladásgátló és egyéb védőhatással rendelkeznek. A két vegyület együttes alkalmazása az őssejtek gátlásán keresztül megelőzte a rákos sejtburjánzást anélkül, hogy az egészséges sejtekre toxikus hatást fejtettek volna ki.

A fűszereket a szokásos dózis hússzorosában alkalmazták. Mivel eddig emlőrák szempontjából magas kockázati csoportba tartozó betegeken még nem tesztelték a hatást, ezért a kutatók jelenleg nem javasolják terápiás felhasználását. A továbbiakban a munkacsoport klinikai vizsgálatot tervez, melynek során megállapítanák a kurkumin és a piperin biztonságos dózisát.