Táplálkozás

A biozöldségekben nincs több antioxidáns


A legújabb kutatások szerint a biokertészetben termesztett hagyma, répa és burgonya nem tartalmaz nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint a hagyományos módon termesztett zöldségek.

Kutatásaik során Pia Knuthsen és kollegái ennek ellenére rengeteg olyan szempontot találtak, amelyek miatt érdemesebb a biozöldségeket választani. A biotermékek mellett szól az, hogy a biogazdálkodásokban általában nagy hangsúlyt fektetnek a helyes állattartásra és a környezetvédelemre, és hogy a biotermékek általában jobb ízűek és több tápanyagot tartalmaznak. Az utolsó szempont azonban igencsak vitatható.

A mostani kutatás során a tudósok a polifenolok koncentrációját vizsgálták hagyományos és biogazdálkodásokban termesztett hagymákban, répákban és burgonyákban, de nem találtak lényegi eltéréseket az antioxidánsok koncentrációját tekintve.

"A mostani adatok alapján kijelenthető, hogy a biozöldségek semmivel sem tartalmaznak több egészségvédő másodlagos metabolitot, mint a hagyományos módon termesztett zöldségek" - olvasható a kutatási anyagban.

A kutatás részletes leírása a ACS kéthetente megjelenő folyóiratában, a Journal of Agricultural and Food Chemistryben olvasható.