Táplálkozás

9 nem jó élelmiszer!


Sokféle információt hallunk és olvasunk arról, hogy mit együnk és mit ne. Ráadásul sokszor, amiről azt hisszük, hogy egészséges, az is tartalmazhat a termesztése, szállítása és raktározása miatt egy sereg egészségre ártalmas anyagot... (ld. E-számok). Ezért az egészséges ételek kiválasztása nehézzé vált.

Most 9 olyan élelmiszerről olvashatunk, amelyek fogyasztását érdemes elkerülni, mivel gyakorlatilag semmi tápértékük nincs és rendszeres fogyasztásuk egészségromboló lehet. 

1) Fehér kenyér, finomított liszt.  Minden vitamin, ásványi anyag-, rost-, és más fontos tápanyagoktól megfosztott állapotukban a test számára értéktelennek minősülnek. A finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák. Ez két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy és más szervi károsodásokat okozhat. A glutén sok embernél kisebb-nagyobb mértékű túlérzékenységet, gyulladást és szövődményesen felszívódási zavart idéz elő.

2) Hagyományos fagyasztott ételek. Tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal, sóval, hidrogénezett olajokkal és egyéb mesterséges összetevőkkel. Mivel legtöbbjük már erősen előfőzött, így tápanyagtartalmuk is minimális. Ha pedig otthon mikrohullámú sütőben újra felmelegítjük őket, még a maradék bioaktív anyagokat is elpusztítjuk.

3) Fehér rizs. Ahogy a fehér kenyérből, ebből is eltávolították már a legtöbb értékes  tápanyagot. A barna rizsről még hántolták le róla a pelyvás héj alatti korpát, emiatt nagyobb a tápértéke. A “dúsított" fehér rizs is hiányos tápanyagokban, a szervezet másképp dolgozza fel, mint a barna rizst, amely lassabban szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet sem.

4) A mikrózható pattogatott kukorica.  A kukoricamagon kívül minden összetevője: a sok só és tartósítószerek, az ízfokozók és tartósítószerek egészségtelenek és betegségeket generálnak. A mikrohullámozható popcorn egy diacetil nevű kémiai anyagot is tartalmaz, amely károsítja a tüdőt. Ha szereted a pattogatott kukoricát, próbálj bio kukoricát venni, amit egy edényben kipattogtathatsz kókuszolajban, vagy biovajban. Hintsd meg kevés rózsaszínű himalája sóval.

5) Pácolt húskészítmények, nitrátok, nitritek. A felvágottak, kolbászok, virslik, bacon szalonna és a többi feldolgozott hús tele van nátriummal és nitráttal, nitrittel, nitrózaminnal és más tartósítószerrel, károsítják az érfalat, a sejtek génállományát, így fokozzák a szív-és érbetegségek és a rák kialakulási kockázatát. Ha húst szeretnél enni, keresd a nitrit és nitrát-mentes fajtát,l és biotermesztésűt válassz.

6) Fehérje-, és energia-szeletek. Úgy reklámozzák őket, hogy ezek a kis “csokik" rettenetesen egészségesek. Ám ezek az étkezést helyettesítő szeletek feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt, és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához. Nem minden fehérje-és energia-szelet rossz, persze el kell olvasnunk a címkét a hátoldalon és értelmeznünk kell, hogy mit vásárolunk.

7) Margarin. Rejtetten mindenféle feldolgozott ételben benne van. A margarin hidrogénezett transz-zsír-olaj minden változatban kerülendő. A közhiedelemmel ellentétben, a vaj nem egészségtelen, különösen, ha az kukorica és szója takarmány helyett füvön legeltetett állatoktól származik. Ám a legjobb alternatíva az extra szűz kókuszolaj vagy olívaolaj használata lenne. 

 8) Szójatej és a szója alapú húshelyettesítők. A modern idők egyik legnagyobb egészségügyi csalása a szója őrület. Ne dőljünk be ennek a hóbortnak. A legtöbb szója adalékanyagot egy hexán nevű mérgező vegyület felhasználásával dolgozzák fel, amely szoros kapcsolatban áll születési rendellenességek, szaporodási problémák és a rák kialakulásával. A meg nem erjesztett szója ösztrogéntartalma igen magas, amely felboríthatja a test természetes hormontermelés egyensúlyát.

9) Semmi diétásat. A “diétás" termék sok mesterséges édesítőszerek, aszpartámot, szukralózt, szacharózt stb. tartalmaz. Ezeket az édesítőszereket neurológiai károsodás, emésztőrendszeri problémák és endokrin zavarok megjelenésével hozták összefüggésbe. Sok diétás termék hozzáadott vegyi ízesítőanyagokat is tartalmazhat, amelyek a zsír és más természetes összetevők eltávolítása miatt kerültek beléjük, hogy mesterségesen csökkentsék kalóriatartalmukat. Ehelyett maradj a legkevésbé átalakított és kezelt teljes értékű élelmiszereknél. 

forrás: www.balaica.hu


Élelmiszer allergia

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek nehézfémekstb. Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben. forrás: Wikipédia

Eddigi bejegyzések

maris75 ( 45 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2010. december 28. 23:40

Történet: kb. 3 éve egy genetikai vizsgálaton beigazolódott, hogy édesapámtól örököltem a Huntington choreát. Sajnos a betegség megjelent nálam, mozgáskoordinációs zavar, kommunikációs zavar, irásromlás és minden egyéb, mely ezzel a betegséggel jár. Jelenleg Tiapridalt szedek, de ugy érzem, hogy állapotom romlik. Hallottam a dán gyógyszergyártó cég Huntexil gyógyszeréről, az lenne a kérdésem, hogy hogyan juthatnék ehhez a gyógyszerhez, hova forduljak segitségért, mert félek hogy kevés az időm.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, zavartság
Beszéd, hang:
beszédértés zavara, elkent beszéd, nehezen érthető beszéd
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a járás és mobilitás rendellenességei, a koordináció egyéb hiányossága, arcrángás, beszéd károsodása, demencia - elbutulás, egyéb és nem meghatározott kóros akaratlan mozgások, egyensúlyproblémák, ellenőrizhetetlen mozgás, görnyedt testtartás, izomgyengeség, izommerevség, járási nehézség, koordinálatlan, gyors izommozgások, lassan induló akaratlagos mozgások, maszkszerű arckifejezés (mimika elvesztése, nehezen mozgatható arcizmok, rendellenes fejmozgások, támolygó járás
Általános tünetek:
álmatlanság, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fokozott szomjúságérzés, idegi labilitás, ingerültség, zavartság
Beszéd, hang:
beszédértés zavara, beszédképtelenség, elkent beszéd, monoton, lassú beszéd, nehezen érthető beszéd
Gyógyszerek: Tiapridal, Paroxan
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nem

Valena ( 33 éves nő ) Sárospatak , 2 kórtörténet | időpont: 2010. december 26. 4:53

Történet: Az én allergiám már születésemkor egy szürővizsgálat során kiderült. A diagnózis: Phenylketonuria, ami azt jelenti hogy a fehérje egyik alkotó eleme a fenil-alanint a májam nem képes lebontani és igy méreganyag kerül a szervezetben. ezt újszülött koromban az anyatej miatt, testszerte piros foltszerü kiütések jelentek meg. szigoru diéta beállításon mentem keresztül csupán néhány naposan. hosszabb távon (ha nem derül ki időben) fejlődési, idegrendszeri károsodásokat okozott volna!
a diétát nem egyszerű tartani hiszen a mézen, vizen olajon és cukron kivül minden tartalmaz fenil-alanint minimális mennyiségben, és bizonyos ételeket 100%-ig kerülnöm kell. Ilyenek a : hús, tej, olajos magvak, kenyér, péksütemény félék, csokoládé, hüvelyesek, tésztafélék. szóval majdnem mindent. havonta ujbegy szúrás által határozzák meg a vér Phe szintjét, évente pszichológiai, csontsürűségi vizsgálaton veszünk részt. a Phenylketonuria-nak (PKU) egyesülete van, mely segit az új diétás élelmiszerek megismerésében, diétás ételek elkészítésében, egymás praktikáinak elsajátításában, családok kapcsolattartásában, és évente táborok rendezésével csupa-csupa jó programok együttes átélését.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, az ideg- és csont-izomrendszert illető egyéb tünetek és jelek, beszéd károsodása, csonttörés már kis erőbehatásra is, fejlődésben elmaradás, izomgyengeség
Magatartás, felismerés, érzelem:
csökkent tanulási képesség, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lassultság és szegényes reszponzivitás, memóriazavar
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, gyakori fertőzések, ingerültség, rossz közérzet
Gyógyszerek: PAM-1-2-3- ez egy ásványokban és vitaminokban gazdag tápszer melyet naponta 2-4 adaban kell meginni
Alternatív gyógymódok:: egész életen át tartó diétával karbantartható és kezelhető, de kinőni, meggyógyulni belőle sosem lehet
Meggyógyult:    nem

nmagdo ( 43 éves nő ) Szolnok , 9 kórtörténet | időpont: 2008. november 5. 8:50

Történet: Magánorvosnál voltam
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés, bőrkiütés, bőrpír, csalánkiütés, elváltozások az arcon, orrháton, haj-, vagy fejbőr viszketés
Általános tünetek:
viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Gyógyszerek: Xyzal, de álltalában magától elmúlik pár nap alatt
Alternatív gyógymódok:: kálcium
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Elmentem vérvételre, hogy kiderítsék mitől szoktak a csalánkiütéseim kijönni. Nem találtak semmit. Azóta nem jött elő...Lehet valami kereszt alergia? Nem tudom...

Panna ( 45 éves nő ) Szolnok , 8 kórtörténet | időpont: 2008. október 23. 17:28

Történet: Több dologra is allergiás vagyok. Az orvosom szerint ennek már lehetnek pszihés okai. A legjobb gyógymód a megelőzés, ha nem fogyasztok ezekből az élelmiszerekből.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés, bőrkiütés, bőrpír, csalánkiütés
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, hányinger
Általános tünetek:
hasi fájdalom, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Alternatív gyógymódok:: kálcium tabletta
Meggyógyult:    igen

adarvas ( 36 éves nő ) Nyírbátor , 6 kórtörténet | időpont: 2008. október 10. 18:40

Történet: A viszketés volt a legrosszab. Minden testnyílásom is viszketett, ami elég kellemetlen.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, bőrpír, csalánkiütés
Gyógyszerek: Xyzal
Meggyógyult:    igen