Szív- és érrendszer

Szedjék tovább az aszpirint a szívbetegek


Csaknem kétharmadával megemelkedik a szívroham kockázata a szívbetegeknél, ha elhagyják az aszpirin szedését - adta hírül brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett eredeti tanulmány szerint az orvosi tanács ellenére a páciensek fele abbahagyja az aszpirin szedését, ami 60 százalékkal növeli náluk a nem halállal végződő szívroham kockázatát.

Az elemzéshez egy 40 ezer páciensre kiterjedő brit adatbázisból nyerték az információkat. Az eredmény szerint minden 1000 páciensre egy év leforgása alatt négy - nem halállal végződő - többletszívroham jutott azok körében, akik abbahagyták a számukra felírt kis dózisú aszpirin szedését azokhoz képest, akik folyamatosan szedték az előírt szert.

A kis dózisú aszpirin szedését minden szívbeteg páciensnek ajánlják az orvosok, hogy megelőzzék a vérrögök kialakulását. "Ez az olcsó, ám értékes, jó öreg szer az egyik legalaposabban kikutatott gyógyszer az újabb szívroham ellen bevethető arzenálunkban" - mondta Ellen Mason, a Brit Szív Alapítvány munkatársa.


Szív- és érrendszeri betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!