Szív- és érrendszer

Rontja az aszpirin hatását az ibuprofen

betegszoba.hu


Az ízületi fájdalomra ibuprofentartalmú gyógyszert szedő, stroke-on (gutaütés) már átesett betegeknél a két gyógyszer kölcsönhatása miatt nem csökkenti a második stroke kialakulásának esélyét az aszpirin - állítják a Buffalo-i Egyetem kutatói.

28 aszpirint és ibuprofent egyaránt szedő beteg vizsgálata alapján a nem-szteroid gyulladásgátló ibuprofen miatt elveszti vérlemezke-összcsapzódást gátló hatását az aszpirin. A betegek a Dent Neurológiai Intézet két rendelőjének egyikében jelentek meg. Tizenhárman azért érkeztek, mert az aszpirin és az ibuprofen együttes szedése alatt újabb stroke vagy TIA (átmeneti agyi vérellátási zavar) jelentkezett náluk, és ennek ideje alatt a betegek nem reagáltak az aszpirinre (aszpirin-rezisztensnek bizonyultak).

A nem-szteroid gyulladásgátló abbahagyása után a 28-ból 18 beteg jelentkezett újra kontroll vizsgálaton, mely kiderítette, hogy mindannyian újra reagáltak az aszpirin vérrögmegelőző hatására. Ez az első olyan kutatás, mely a második stroke megelőzésére használt aszpirin és ibuprofen kölcsönhatását vizsgálta. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) felhívta a figyelmet a jelenségre, ám egyelőre várja a klinikai vizsgálatokat a témában.

A kutatás vezetője, Dr. Francis M. Gengo szerint az aszpirin és ibuprofen egymást gátló hatása évek óta úgymond közismert, ám féltveőrzött titok. "Nagy baj, hogy a betegek és orvosok nem tudnak róla, hiszen ki tudja hány stroke-ot lehetett volna már megelőzni" - nyilatkozta. Dr. Gengo neurológus és gyógyszertan professzor a Buffalói Egyetemen. Eredményeik a Journal of Clinical Pharmacology-ban olvashatók.