Szív- és érrendszer

Rádióhullámokkal a magas vérnyomás ellen


Friss kutatások szerint, a magas vérnyomás tartósan gyógyítható lehet egy radikális terápia segítségével, mely során rádióhullámokkal támadnák meg a veséket. A nagy áttörés reményt hozhat annak a több ezer betegnek az életébe, akiknek szervezete nem reagál a gyógyszeres kezelésekre.

Csupán Nagy-Britanniában nagyjából 16 millió embert érint a magas vérnyomás, akiknek egyharmada nem is tud betegségéről, holott az állapot magában hordozza a szívbetegség, a stroke, vagy akár különféle vese rendellenességek kockázatát is. Az életmódváltás, a sóbevitel és az alkoholfogyasztás csökkentése, valamint a testmozgás javíthat az illető állapotán, emellett különféle gyógyszerek is kaphatóak. Vannak azonban, akiknél a gyógyszerekkel sem érhető el javulás, nekik jelenthet reményt az új kezelés.

Amint arról Mark Caulfield professzor beszámolt, a módszer lényege, hogy katéteren keresztül rádiófrekvenciás energiák segítségével kiütik azokat az apró idegeket, amelyek a vese artériáinak bélésében futnak, hiszen a magas vérnyomást esetenként éppen azok a hibás jelek okozzák, melyek az agyból ezekbe az idegekbe jutnak.  A kezdeti kísérletek azt mutatták, hogy a vérnyomásban beálló javulás még 18 hónappal a kezelés után is kimutatható volt.

Dr. Murray Esler, a melbourne-i Szív és Diabétesz Intézet munkatársa a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson számolt be az eddig elért eredményekről. A szakemberek abban reménykednek, hogy a kezelés minél előbb elérhetővé válik az arra leginkább rászorulók számára.