Szív- és érrendszer

Ösztrogén kezelés tüdővérnyomás-emelkedésre


A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) munkatársai szerint az ösztrogén női nemi hormon segíthet a visszafordítható pulmonáris hipertóniában (a tüdőerek magas nyomása). A ritka, de súlyos betegség az Egyesült Államokban 3 millió emberből kettőt érint, leginkább nőket.

A pulmonáris hipertónia során megemelkedik a tüdő fő verőereiben a vérnyomás, ennek következtében a jobb kamra túltengése alakul ki, mely akár szívelégtelenséghez vezethet. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine legfrissebb számában Dr. Mansoureh Eghbali és munkatársai patkánykísérleteik eredményeit mutatta be: az ösztrogén gátolta az pulmonáris hipertenzió súlyosbodását, valamint a szívelégtelenség kialakulását, visszaállította a tüdő és a jobb kamra szerkezetét és funkcióját.

A betegség általában lassan alakul ki, a betegek kezelést általában csak az olyan tünetek kialakulása után igényelnek, mint a légzési ciklus rövidülése, szédülés, gyengeség. Azonban a jelenleg alkalmazott kezelési módszerek csak időlegesen hatnak, ráadásul a betegség szóban forgó formájára még kevésbé reagál, csak a tüdőátültetés jelent megoldást.

A kutatók súlyos pulmonáris hipertóniában szenvedő patkányokat alacsony dózisú ösztrogénnel kezeltek, ezáltal sikeresen előzték meg a szív jobb kamrai elégtelenségének kialakulását. A szív pulzustérfogata szintén javult, ezzel párhuzamosan a tüdő tömege is normalizálódott - mindössze tíznapos kezelés után. A terápia felfüggesztését követően további javulás volt tapasztalható még 12 napon keresztül, ami nagyon meglepte a kutatókat.

A kutatók tanulmányozták a jelenség sejtszintű és molekuláris hátterét is, és arra jutottak, hogy pulmonáris hipertóniában mintegy ötszörösére nő a tüdőben gyulladásos sejtek mennyisége, amit az ösztrogén-kezelés normalizál. Az ösztrogén a gyulladást meghatározó géneket szabályozza, melyek alapvető szerepet játszanak számos betegség, köztük a pulmonáris hipertónia kialakulásában is. Ugyanakkor az ösztrogén a tüdő kötőszövetes átalakulását is gátolja, valamint helyreállítja a tüdő és a jobb kamra ereinek állapotát. A további vizsgálatok megállapították, hogy az ösztrogén kedvező hatásaiért a béta-receptor felelős. A kutatási eredmények alapján a jövőben új gyógyszerek fejlesztése várható.

Tüdőkeringés betegségei

A tüdőkeringés betegsége a tüdőt ellátó artériákban mérhető magas vérnyomás, másnéven pulmonális hipertenzió. Okai: génhiba, gyógyszerek, szívbillentyűbetegségek, tüdőbetegségek.

Eddigi bejegyzések

ati1423 ( 25 éves férfi ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2010. március 13. 14:11

Történet: azt tanácsolták neki sportoljon.
elsőfokú tüdőelégtelenséget állapítottak meg.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fejfájás, mellkasi fájdalom, vérszegénység
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fejfájás, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, soványság, vérszegénység
Gyógyszerek: nincs
Alternatív gyógymódok:: meg kell várni míg 18 éves lesz.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nem

BEBA ( 43 éves nő ) Hódmezővásárhely , 1 kórtörténet | időpont: 2009. június 22. 11:41

Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
rekedtség
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
köhögés, nehézlégzés, orrdugulás
Gyógyszerek: Augmentin duo,Sumamed,Maripen ,Doxicilin,AERIUS 5mg,lix
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 4. 1:58

Történet: A tüdőkeringés betegsége a tüdőt ellátó artériákban mérhető magas vérnyomás, másnéven pulmonális hipertenzió. Okai: génhiba, gyógyszerek, szívbillentyűbetegségek, tüdőbetegségek.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, gyengeség (fizikai), lábdagadás, mellkasi fájdalom
Keringés és légzés:
légszomj, nehézlégzés
Ideg-, csont- és izomrendszer:
szédülés
Gyógyszerek: Tüneti kezelés: ambrisentan, bosentan, kalcium-csatorna blokkolók, vízhajtók, prosztaciklin.
Alternatív gyógymódok:: Szükség esetén oxigén, tüdőátültetés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődmények: szívelégtelenség.