Szív- és érrendszer

Öröklődhet a trombózishajlam


A vénás tromboembólia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a koronária-szívbetegségek és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás tromboembólia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás tromboembóliája.

"Korábban csak kisebb léptékben tanulmányozták a vénás tromboembólia örökletes tényezőit. A mi tanulmányunk a teljes svéd népességet veszi alapul." - mondta Bengt Zöller, a malmöi központ kutatója. A nemzeti többgenerációs adatbázis és a kórházi zárójelentések alapján megvizsgálták, hogy mennyi a megbetegedég kockázata, ha egyik vagy mindkét szülő érintett. 1987 és 2007 között 45 362 ember betegedett meg, közülük 4 865 örökletes alapon nagyobb kockázattal bírt.

A tanulmány kimutatta, hogy fiatalabb korban - 10 és 50 év között - az örökletes tényezők a legjelentősebbek férfiaknál és nőknél egyaránt. A legmagasabb relatív kockázat a 10-19 éves korosztály körében mutatkozott. 50 év felett más faktorok játszanak nagyobb szerepet. 10 év alatt a trombózis nagyon ritka, de meglepő módon ebben a korcsoportban nem az örökletes tényezők a legerősebbek. A legmagasabb kockázat azoknál jelentkezik, akiknek mindkét szülője tromboembóliás.

"Az eredmények rávilágítanak a vénás tromboembólia örökletes tényezőinek fontosságára. Végeredményben a szülők ilyen jellegű megbetegedése jelentős kockázati faktor, amit fel kellene tüntetni a kórtörténetben és figyelembe kellene venni a vizsgálatok során." - mondta Bengt Zöller.


Szív- és érrendszeri betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!