Szív- és érrendszer

Nem minden hideg láb jelent érszűkületet


Az érszűkület nem játék. Sok esetben okoz teljesítményromlást, esetleg fájdalmat, ám ezekben az esetekben a legtöbbször már orvosi felügyelet alatt áll a beteg. De honnan lehet felismeri, hogy erről a gondról van szó, és mit tehetünk ellene mi magunk? Igaz lehet, hogy akinek hideg a lába, az ezzel a betegséggel küzd? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Sepa György érsebész főorvos.

Hideg láb

A fagyos végtagok nem kellemes tünetek, sem annak, aki birtokolja őket, sem annak, aki a hideg lábak tulajdonosával alszik egy ágyban. Azonban az, hogy valakinek a lába nem ugyanolyan hőfokú, mint a teste többi része, még nem jelent feltétlenül bajt

„A hideg láb nem feltétlenül az érszűkület tünete. Nagyon sok minden állhat a hátterében a keringési rendellenességeken kívül is, így nem kell megijedni az ilyen panaszok esetén. Hogy megnyugodhassunk, érdemes egy orvossal is konzultálni, mivel így biztosan kideríthető, mi áll a háttérben."

Terhelés

Ha a hideg láb nem, ám a terhelésre jelentkező fájdalom és lábfáradás már inkább jelezhet érszűkületet. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvost is felkeresni, hogy a későbbi, komolyabb gondokat el lehessen kerülni.

„Azt kell figyelembe venni, hogy az érszűkületes panaszok főleg terheléskor jelentkeznek. 50-100m séta után ha megállásra kényszerint minket a fájdalom, jogosan gondolhatunk érszükületre. Amikor dombnak felfelé sétálunk, akkor sokkal korábban figyelhetünk fel az eltérésekre, fájdalomra, lábfáradságra." –mondja dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

Sportoljunk

A mozgással az életminőségünk is javul, ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha érszűkülettel küzdünk. A fokozott izommunka ilyenkor kifejezetten jót tesz!

„A sport, a terhelés kifejezetten pozitív hatással bír. Ráadásul ez alatt a komoly izommunkát igénylő tevékenységek is értendőek, sőt, ezek a sportok preferáltak is. Az izomnövekedés ugyanis jó hatással van erre a betegségre, ez pedig azt jelenti, hogy az érszűkületes betegeknek erőn-, és fájdalom felüli terhelésre van szükségük, hogy állapotuk javuljon. Persze, a biztonságos mozgáshoz először a kezelőorvossal kell konzultálni, és együtt felállítani egy edzéstervet."

Forrás: Trombózisközpont


Érelmeszesedés

Az erek megbetegedését többféle ártalom: érgyulladás, allergiás túlérzékenység, érsérülés stb idézheti elő. Leggyakoribb oka az ún. érelmeszesedés. A betegség kezdetén a verőerek belsejét borító réteg- az endotél- betegszik meg. Egyenetlen lesz az erek egyébként sima, hézagmentes belső lemeze. Az ilyen módon károsodott helyre a véráramból különböző zsírtartalmú anyagrészecskék rakódnak le. Később az érfal rugalmas elemei pusztulnak, az ér merevvé válik, belmérete szűkül. A szűkült helyre vérrög tapadhat, amely az ér teljes elzáródását okozhatja. A mész lerakódása csak a betegség végén következik be az elpusztult szövetek helyén. A betegség nem az idős korban kezdődik, hanem jóval előbb, rendszerint 45-55 év között, de gyakori tapasztalat az is, hogy 80 évnél idősebb korban elhalt egyének boncolása során teljesen ép ereket találnak.

Eddigi bejegyzések