Szív- és érrendszer

Mi az a kirakatbetegség és hogyan alakul ki?


Napjaink egyik tömegeket érintő problémája a kirakatbetegség. Érdekes, hogy a névvel viszonylag keveset találkozunk, ám maga a kór nem is annyira ismeretlen az emberek számára, sőt, a környezetükben, vagy akár a családjukban is találkozhattak már vele. Hogy mi is az a kirakatbetegség, és hogyan alakul ki, arról dr. Babai László orvos - természetgyógyász beszél.

A fájdalom kényszerít megállásra


„A kirakatbetegség egy, a verőereket érintő érszűkület. Lényege, hogy terhelésre jelentkezik, tehát ha az illető sportol, vagy sétál. Ezért is hívják kirakatbetegségnek: amikor az ember járkál, bizonyos távolság megtétele után a fájdalom annyira erős lesz, hogy meg kell állnia, hogy enyhüljön az érzés. A külső szemlélőnek ez úgy tűnik, mintha kirakatokat nézegetne, pedig csupán arra vár, hogy újra el tudjon indulni. Amikor a láb pihen, akkor a felhalmozódó salakanyagot a vér elszállítja, így a nyomás és a fájdalom enyhül. Ezután az ember újra megindul, megtesz 20, 30, 50 métert, és újra megáll, mert a fájdalom ismételten előjön."


A dohányzás fontos tényező


Mint sok más betegség esetében, itt is igaz, hogy sok olyan tényező van, melyek elősegítik a kialakulását. Ezek között is előkelő helyen áll a dohányzás.


„Ez a betegség főleg a 40 feletti férfiakat érinti, de a nők között is szép számmal előfordul. A kialakulása egyértelműen a kor és a dohányzás számlájára írható. Emellett természetesen közrejátszanak a nem megfelelő életmóddal kapcsolatos, érszűkülethez vezető tényezők is, mint a mozgáshiány, vagy a nem megfelelő táplálkozás. A fiatalok között szerencsére ez a kór egyáltalán nem jellemző." – mondja dr. Babai László orvos – természetgyógyász.


Visszafordítani nem lehet, de javítható az állapot


Amikor az ember szembesül azzal, hogy kirakatbetegségben szenved, rögtön keresi a lehetőségeket, hogy hogyan tudná visszafordítani a folyamatot, viszont ez nem lehetséges.


„Sajnos, ha már egyszer kialakult a betegség, akkor visszafordítani nem lehet, de szerencsére azért van lehetőség az állapot javítására. Ez azonban nem műtéti, mivel akár mű eret is használhatnának az orvosok a gond kiküszöbölésére, de mivel ebben az esetben idegen anyagról van szó, így ez nem a legjobb megoldás, azonban rendszeres mozgással és megfelelő étkezéssel, sokat javulhat a beteg állapota. A beszűkült ér ugyan nem lesz újra tiszta, viszont a környékén lévők megerősödnek, aminek hatására a vér áramlása kielégítővé válik, így a kezdeti 20 megtett méter 30-ra, 50-re, és még tovább növelhető."

Forrás: trombózisközpont


Érelmeszesedés

Az erek megbetegedését többféle ártalom: érgyulladás, allergiás túlérzékenység, érsérülés stb idézheti elő. Leggyakoribb oka az ún. érelmeszesedés. A betegség kezdetén a verőerek belsejét borító réteg- az endotél- betegszik meg. Egyenetlen lesz az erek egyébként sima, hézagmentes belső lemeze. Az ilyen módon károsodott helyre a véráramból különböző zsírtartalmú anyagrészecskék rakódnak le. Később az érfal rugalmas elemei pusztulnak, az ér merevvé válik, belmérete szűkül. A szűkült helyre vérrög tapadhat, amely az ér teljes elzáródását okozhatja. A mész lerakódása csak a betegség végén következik be az elpusztult szövetek helyén. A betegség nem az idős korban kezdődik, hanem jóval előbb, rendszerint 45-55 év között, de gyakori tapasztalat az is, hogy 80 évnél idősebb korban elhalt egyének boncolása során teljesen ép ereket találnak.

Eddigi bejegyzések