Szív- és érrendszer

Magasabb életszínvonal, alacsonyabb vérnyomás


A legújabb kutatások szerint a felfelé irányuló szociális mobilitás segíthet csökkenteni a magas vérnyomást azoknak az embereknek az esetében, akik szegény családból vagy kedvezőtlen szociális körülményekből származnak.

Korábbi felmérésekből kiderült, hogy a szegény és hátrányos helyzetű emberek különösen veszélyeztetettek a magas vérnyomás szempontjából, ami szívbetegségek és agyvérzés kialakulásához vezethet.

Svéd kutatók összesen 12000, 1926 és 1958 között született hasonló nemű ikerpár egészségügyi és szociális adatait vizsgálták meg. A magas vérnyomás betegség előfordulásának aránya különösen magas volt a rossz szociális körülmények között élők körében: az ő esetükben 42 százalékkal gyakrabban fordult elő a hipertónia. A vizsgálatok során a rossz anyagi és szociális helyzetben lévő szülők, az alacsony születési súly, az átlag alatti testmagasság, a túlsúly és az alkoholfogyasztás további rizikófaktort jelentettek a magas vérnyomás szempontjából.

A szociális előrelépés azonban mintegy 20 százalékkal csökkentette a vérnyomást azokéhoz képest, akik megmaradtak az alacsonyabb társadalmi körökben.

"Vizsgálataink alapján úgy tűnik, hogy azok a felnőttek, akik szegény és hátrányos helyzetben lévő családokból származnak, csökkenthetik a magas vérnyomásra való hajlamukat, ha javítanak saját szociális helyzetükön" - nyilatkozta Lovisa Hogberg, a svéd Karolinska Intézet orvosi járványtani és biostatisztikus szakembere.

A kutatás részletes leírása a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklap július 12-ez online kiadásában olvasható.