Szív- és érrendszer

Kamerával látható a véráramlás


Egy svájci vállalat kutatói olyan kamerát fejlesztettek ki, melynek segítségével valós időben lehet látni a bőrben történő véráramlást. Az eszközt eredetileg arra tervezték, hogy mérsékelje az égési sérülések kiterjedését és súlyosságát.

Az újonnan kifejlesztett orvosi segédeszközt a lausanne-i CHUV Egyetemi Kórház égési sérülés specialistái és helyreállító sebészei tesztelték Svájcban. A teszteléses fázis klinikai adatait szeptember 15-én, a 14. Európai Égési Sérülési Konferencián prezentálták Hágában.

A Lausanne-i Szövetségi Politechnikai Iskola keretein belül működő Aimago vállalat által fejlesztett eszköz az úgynevezett "lézeres Doppler képalkotás" elvén működik. A kezelés során az eszköz egy flexibilis karhoz van hozzákapcsolva, és a kamera a páciens égett bőrfelülete felé néz. Az eszköz másik felén van a képernyő, melyen különböző színárnyalatok mutatják a véráramlás intenzitásának különbségeit.

"A vörös szín a magas váráramlást jelzi, a kék pedig az alacsonyt. Ezen információk alapján a bőrspecialisták láthatják, hogy a megégett bőrszövetben megfelelő-e vérellátás, vagy nem" - mondta Michael Friedrich, az Aimago munkatársa. "Amennyiben a bőrszövetben nincs vérellátás, az azt jelenti, hogy az adott terület hamarosan el fog halni, és bőrátültetésre lesz szükség. Ha viszont megfelelő a vérellátás, akkor ott a bőrszövet képes magától regenerálódni, és hegek nélkül begyógyulni" - tette hozzá Friedrich.

A lézeres Doppler technológiának köszönhetően közel 98%-os pontossággal lehet meghatározni a véráramlás intenzitását a vizsgált bőrszövetben, mondta Greg Williams, a Chelsea és Westminster Kórház égési sérülés részlegének vezetője. A kamera másodpercenként 12 kép megjelenítésére képes, így használatával akár a szívverés véráramlására gyakorolt hatásait is követni lehet.