Szív- és érrendszer

Csontvelő az agy védelmében


Régóta keresnek olyan új módszereket, melyek védik az idegsejteket olyan degeneratív folyamatok során, mint a Parkinson-kór, vagy az amiotrófiás lateralszklerózis (ALS). A Tel Aviv-i Egyetem munkatársai e célból fejlesztettek ki egy technikát, mely a laborkísérletekben sikeresnek bizonyult, és hamarosan megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok is.

Daniel Offen professzor és Eldad Melamed professzor csontvelőből nyert ki őssejteket, melyeket speciális módszerekkel a neuronok állapotáért felelős asztrocitákká alakítottak át. Az asztrociták olyan faktorokat termelnek, melyek védik az idegsejteket, emiatt csökkenthetik az ALS folyamatának sebességét. Az ALS során alapvetően a mozgásért felelős (motoros) idegsejtek sérülnek, ami végtagbénulást, és más szervek rendellenességét vonja maga után.

A Journal of Stem Cells Reviews and Reports oldalain olvasható tanulmány mintegy tízévnyi munka eredményeként született meg. Az alapkoncepció az volt, hogy a beteg saját csontvelőjéből származó őssejtekből nyerjenek asztrocitákat. Az idegsejtek védelméért felelős sejteket állatkísérletes modellben próbálták ki: egerekben a kezelés hatására meg lehetett előzni a degenerációs folyamatot, melyet neurotoxinok segítségével próbáltak elérni. Az asztrociták beültetése ugyanakkor az egerekben lassította az ALS folyamatát, illetve a motoros funkciózavar kialakulását.

A módszer, melynek során az asztrocitákat nyerik, nem igényel genetikai módosítást. Jelenleg az eljárás klinikai kipróbálása zajlik, melynek során tesztelik a biztonságot és a hatásfokot. Mivel a beültetett sejtek saját eredetűek, ezért a szervezet nagy eséllyel nem reagál kilökődési reakcióval.

Jelenleg a neurodegeneratív betegségek (például ALS, Parkinson-kór, Huntington-kór) esetén csupán tüneti kezelés létezik.