Szív- és érrendszer

Az agyvérzés növeli a demencia esélyét


Brit kutatók szerint azoknál az agyvérzésen átesett betegeknél, akiknek pitvarfibrillációja van, nagyobb eséllyel fejlődik ki demencia, azaz kóros szellemi hanyatlás, mint azoknál, akiknek szívverése szabályos. Ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a pitvarfibrilláció és a demencia között azoknál a betegeknél, akik nem estek át agyvérzésen.

A szívritmuszavar leggyakoribb formája a pitvarfibrilláció, kialakulásának valószínűsége az életkorral nő. Jelentős kockázati tényezője a stroke, vagyis az agyvérzés kialakulásának is.

Dr. Yoon K. Loke klinikai farmakológus, a Nyugat-Angliai Egyetem adjunktusa és kollégái 15 különböző vizsgálatból 46 637, átlagosan 72 éves beteg adatait gyűjtötték össze. Eredményeik szerint az agyvérzést túlélő és szívritmuszavarban szenvedő betegeknél 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia azokkal összehasolítva, akiknek nincs ritmuszavaruk. Összességében az agyvérzésen átesett, pitvarfibrillációban szenvedő betegek 25 százalékánál alakult ki demencia az utánkövetés alatt.

"A klinikusoknak nagyobb figyelmet kellene fordítani ennek és más szív- és érrendszeri rizikófaktoroknak a kezelésére."- mondta Dr. Loke, a Neurology című lap márciusi számában megjelent cikk szerzője.

A kutatók ugyanakkor nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a pitvarfibrilláció önmagában is növeli-e a demencia kockázatát. Dr. Loke szerint a pitvarfibrilláción kívül számos tényező is szerepet játszhat a demencia kialakulásában, így csak ennek kezelése nem biztos, hogy elegendő."