Szív- és érrendszer

A vér alacsony vastartalma előnyös is lehet

betegszoba.hu


A perifériás artériás érbetegségben (PAD) szenvedő férfiak vérében található vastartalom csökkentésével kisebb valószínűséggel alakulna ki náluk daganatos betegség - olvasható a Journal of the National Cancer Institute c. folyóirat július 8-i számában megjelent tanulmányban.

A megállapítást a Veteránügyi Minisztérium White Riven Junction Orvosi Központjának kutató tették perifériás artériás érbetegségben szenvedő férfiak körében elvégzett vizsgálatuk eredménye alapján. Eszerint a flebotómián (vérlebocsátás a vénákból) átesett résztvevők körében 37 százalékkal kisebb valószínűséggel alakultak ki daganatos betegségek a beavatkozást követő 4 évben mint azoknál, akiknél nem végeztek ilyen beavatkozást. (A flebotómia hatására nagyban csökken a vér vastartalma.)

Az eredmények egybecsengenek korábbi állatokon végzett kutatások eredményeivel. A kutatók azt feltételezik, hogy a vas hatására szabad gyökök keletkeznek, melyek rongálják a sejt összetevőket, köztük például a DNS-t, ami daganatképződéhez vezethet. A folyóirat egyik társszeresztője azonban megjegyezte, hogy mivel a vizsgálatot nem rákkutatási célból végezték, eredményét tanácsos óvatosan kezelni.