Szív- és érrendszer

A szívinfarktusos betegek ritkán változtatnak étrendjükön

betegszoba.hu


A szívinfarktus a legtöbb ember esetében nem elég indok arra, hogy a betegek egészségesebben táplálkozzanak - állítja egy új tanulmány, melynek szerzője a Massachusettsi Orvosi Egyetem docense, Dr. Yusheng Ma. A szakértő figyelmeztette betegeit, hogy amennyiben nem változtatnak az étrendjükön, újabb szívproblémáknak teszik ki magukat.

"A szívkoszorúér-elzáródás, azaz a klasszikus infarktus (CHD) egyike a vezető halálokoknak Amerikában. Kb. 13 millióan estek már át szívrohamon vagy szenvednek koszorúérrel kapcsolatos szívpanaszoktól" -  állítja Dr. Ma. Az eredmények a Journal of the American Dietetic Association februári számában jelennek meg.

Ma és csoportja 555 beteget vizsgált, akiknek átlagéletkora 61 év volt. A 60 %-ban férfiakból álló csoport tagjainak mindegyike átesett már szívinfarktuson, anginán vagy arrhytmián. Felmérték a betegek étkezési szokásait, és arra jutottak, hogy csak 12,4 %-uk fogyasztott az ajánlott mértékben zöldséget, 8 % vett magához naponta gyümölcsöt, és szintén 8 % szívbarát gabonarostokat. Alig több mint 5 % szorította vissza a veszélyes zsírok használatát. A legrosszabb eredményt felmutatók általában még dohányoztak is, és az elhízás jeleit is mutatták.

A kutatás megerősítette, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Az Amerikai Szív Szövetség általánosságban egészséges táplálkozást javasol, mely csak igen kevés telített zsírsavat tartalmaz, és célja, hogy a megfelelő szinten tartsuk a testsúlyunkat. A háziorvosok és egészségügyi szolgáltatók segítségére lehetne az is, ha felhívnák betegeik figyelmét az életmódváltás fontosságára, mely az étrend mellett a testmozgást is magában foglalja. A rehabilitáció önmagában nem elégséges, fel kell keresni a dietetikust, hogy megtehessük a szükséges lépéseket az étrendváltoztatás terén.

Ma szerint a betegek 80 %-a nem jár rehabilitációra a szívbetegségét követően, de ha ezt meg is teszik, a legtöbb helyen a program nem tartalmazza az étrendre vonatkozó felvilágosítást.

Dr. Alice Lichtenstein a Tufts Egyetemről segített összeállítani a Szív Szövetség étrendjavaslatát, annak ellenére, hogy megkérdőjelezte a Dr. Ma nevével fémjelzett tanulmány eredményeinek meggyőző erejét, mivel szerinte elképzelhető, hogy a megkérdezettek nem a valóságnak megfelelően nyilatkoztak az étrendjükről. Ennek alátámasztásaként azt hozta fel, hogy az egészséges kalóriabevitel mellett az átlag testtömeg-indexük 30 volt, ami az elhízott kategóriába esik. Szerinte a zsírok méricskélése helyett inkább a fogyasztandó egészséges ételek típusaira kellene koncentrálniuk. "Amerikában rengeteg ilyen táplálék közül lehet választani" - mondta Lichtenstein.