Szív- és érrendszer

A szívinfarktuson túlesett betegek nem találnak nyugalmat


Mióta túlélt egy infarktust, Sanda Thorntont már egy rövid ideig tartó mellkasi fájdalom, karzsibbadás vagy kimerültség esetén is mindjárt a legrosszabbra gondol. Ha fájdalmat érez, egyből arra gondol: "Visszatért? Megint nagy a baj? Az ember már nem bízik többet a testében." - mondta az asszony az öt évvel ezelőtti szívinfarktusára utalva.

Thortonhoz hasonlóan a visszatérő szívproblémákkal küzdőknek naponta kell gyógyszert szedniük, figyelni a táplálkozásra és mozgásra, megküzdeni a bizonytalansággal. Az egykori alelnök, Dick Cheney nemrég került ismét a sajtófigyelem középpontjába, mert szívproblémákkal egy washingtoni kórházba szállították. A 69 éves politikus már öt infarktuson esett át, az elsőt 37 évesen kapta. Cheney múlt hétfőn hagyhatta el betegágyát.

Az infarktusos betegek arra panaszkodnak, hogy mindig a betegség kiújulásától rettegnek. "Olyan, mintha időzített bombaként sétálnánk, csak nem tudjuk, hogy felrobban-e, és ha igen, mikor." - mesélte az 56 éves Thornton. Két helyen is elzáródott az artériája, két stentet is beültettek az ereibe. Dr. Ralph Sacco, az Amerikai Szív Szövetség elnöke elmondta, hogy az ilyen komplikációtól a beteg úgy érezheti, elveszítette a hatalmat a teste felett, akár depresszió is kialakulhat. "Igyekszünk kihangsúlyozni, hogy mennyi mindent tehetnek az egészségük érdekében: diétázhatnak, mozoghatnak, gyógyszert szedhetnek. A szívinfarktus után mindig a depresszió miatt aggódunk."

Thorntont annak ellenére érte utol a baj, hogy egészséges, fitt életet élt, még csak nem is dohányzott. "Több nő hal meg szívinfarktusban, mint bármilyen más betegségben. Én sem gondoltam, hogy velem ez megtörténhet. Edzett vagyok és vékony. Sose dohányoztam, helyesen táplálkozom, aktív és sportos életet élek. Sosem gondoltam volna, hogy így járok. Bárki kerülhet ilyen helyzetbe." A kanadai asszony így beszélt az infarktust követő életéről: "Az a jó ebben, hogy minden nap ajándéknak számít. Amikor egészségesnek érzem magam, boldogság tölt el. Értékelem az életet, és mindent, ami körülvesz. Így talán sokkal többet jelent nekem az élet, mintha mindez nem történt volna meg."

Elindította a Smart Heart Living nevű weboldalt, ahol az infarktuson átesett betegek megoszthatják egymással történetüket. A greensboroi Brian Tomlin életébe is egy infarktus hozott gyökeres változást. A férfi azt hitte, hogy a gyakori testedzéssel felülírhatja 30 év pöfékelését, a rendszertelen étkezést és a szívbetegségekre való hajlamot. A betegség miatt azonban száműzte életéből a sültkrumplit, a sajtburgert és a bűzrudat is. Ma már vásárlás előtt gondosan tanulmányozza az élelmiszerek összetevőit "Az élet szeretete az egyik fő motiváló erő." - bizonygatta a négygyermekes édesapa. "Csodálatos család áll mögöttem. Nagyon sok dologért érdemes élnem."

Cheneyt legutóbb pitvarfibrilláció miatt utalták kórházba. Ez egyfajta szívritmus-zavar. A George Washington Egyetemi Kórházban kezelték "a koronáriás szívbetegség miatti progresszív folyadékvisszatartás miatt" - jelentette az irodája. A pitvarfibrilláció "a szívműködés és a véráramlás romlását okozhatja, ami miatt a folyadékok visszafele áramlanak vagy felgyülemlenek a végtagokban vagy a tüdőben." - mondta Sacco stroke szakértő, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának neurológiai osztályáról. A duzzanat miatt kellemetlen érzés támadhat a lábakban, de nagyobb a baj akkor, ha a tüdőben folyadék halmozódik fel. Egyre több beteg életkilátásai javulnak a főbb erek elzáródása esetén a fejlődő eljárások és gyógyszerek miatt, állítják az orvosok.


Koszorúér-betegségek (angina pectoris, szívinfarktus, hirtelen halál)

A koszorúserek meszesedése következtében szűkül az erek keresztmetszete, azért fokozott szükséglet esetén (pl.: fizikai terhelésre, vagy stressz esetén) nem jut elég vér a szívizom sejteihez. Ilyenkor a jellegzetes mellkasi fájdalom (angina pectoris) terhelésre jelentkezik, és pihenésre, vagy a nyelv alá helyezhető/ fújható nitrátra oldódik (stabil angina). Instabil angina pectorisról van szó, ha a fájdalom nyugalomban is, kiszámíthatatlanul jelentkezik, és a rohamok súlyosabbak, vagy gyakoribbak. Ilyenkor a szívinfarktus kockázata jelentősen megnő. A szívinfarktus akkor alakul ki, ha a meszes plakkon véralvadék alakul ki, és ez hirtelen teljes egészében elzárja az eret. Ilyenkor a vállba, karba sugárzó fájdalom nem szűnik.

Eddigi bejegyzések

Cardio-Sp ( 30 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2015. szeptember 23. 12:08

Történet: A Cardio Service Point Kft. KARDIOLÓGIAI MAGÁNRENDELŐJE Debrecenben szeretettel várja mindazon személyeket, akik rövid várakozási idővel, diszkrét, gyors szakellátással , barátságos kultúrált környezetben, és korszerű diagnosztikus eszközökkel szeretnének gyógyulni. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Rendelési idő: Kedd: 16:00-20:00-ig.
Rendelő orvosunk: Dr.Kerekes György (Kardiológus, Belgyógyász, Klinikai adjunktus)

Email: rendelo@cardio-sp.com
Cím: Debrecen, Vág utca 4.
Mobil: (30)989 2964
Web: www.cardio-sp.com
Tel.: (52)-500-120Vizsgálataink:
Szívultrahang, Nyugalmi és Terheléses EKG, 24 órás EKG Holter, 24 órás vérnyomásmérés, ABI Boka-karindex, Vércukor és Koleszterin mérés, Testtömeg analízis, Vizsgálati csomagok, Szakorvosi konzultáció

Akciónk:
Bármelyik vizsgálati csomagunk igénybevétele esetén plusz 1 egyedi alapvizsgálat 50%-os árkedvezménnyel vehető igénybe!

Ingyenes receptfelírást biztosítunk ha arra szükség van. Számlát minden esetben adunk.
Részletesebb információk weboldalunkon megtekinthetők.


Várjuk szeretettel Önt és kedves ismerőseit!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), hidegrázás, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), étvágytalanság, hidegrázás
Meggyógyult:    igen

egy nő ( 71 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2015. február 14. 14:24

Történet: 2005-ben lezajlott egy T.I.A.m. Bementem a kórházba, de nem kezeltek, illetve másnap felírtak Aspírin Protecktet és beutaltak MRI-re. Az eredmény bizonytalan volt, vagy SM, vagy kis-érbetegség. A háziorvos Betalocot, vérnyomás-csökkentőt, továbbra is Aspirint írt ki.
A TIA elsősorban lassú elkent beszédet okozott.
Ettől kezdve fokozatosan romlott a járásom, dolgozni kellett járnom, viszont egyre nehezebb volt, eleinte a közlekedés, később a járás is.
Nyugdíjba kerültem 2011-ben, azután 2012 tele után egyáltalán nem tudok kimenni az utcára.
Kórházban háromszor voltam, infúziót kaptam, értágítót, de nem javult az állapotom, hanem azóta - a gyógyszerek ellenére - fokozatosan romlik.
Nincs orvos, aki segíteni tudna ?!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége
Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, ataxia (egyensúly- és járászavar), beszéd károsodása, bizonytalan állás, csoszogó járás, egyensúlyproblémák, elesések, izomgyengeség, vagy -bénulás, izomtónus elvesztése, járási nehézség, szédülés
Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés
Magatartás, felismerés, érzelem:
boldogtalanság, kaotikus személyes kapcsolatok
Beszéd, hang:
elkent beszéd, nehezen érthető beszéd
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, terheléskor légszomj
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság, töredezett haj
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, érzelmi labilitás, idegesség, idegfeszültség, negatív érzések, szédülékenység, szorongás
Beszéd, hang:
elkent beszéd, nehezen érthető beszéd
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, pszichogén fájdalom, rossz közérzet, szervekhez vagy testtájhoz nem köthető fájdalom, szorongás
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szívritmuszavar
Kórház, rendelő: Szent János Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: ASPIRIN PROTECT,NOOTROPIL, XANAX, vérnyomás-csökkentő, altató
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Nem kaptam rehabilitációt.

szijjarto.szilard ( 27 éves férfi ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2014. március 19. 19:20

Történet: Körülbelül 1 hónapja jelentkeztek a tüneteim, hidegrázás, levertség, állandó fáradtság, szorongások, szemfájás, látáscsökkenés, szédülés, szapora pulzus, néha derékfájás, és kihagy a szivem mostanában elég sokszor ( extrasystole). Nem tudom mi bajom lehet, picit elkezdtem aggódni, attól félek, hogy komolyabb!!! Valaki segítsen!!
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, beszéd károsodása, bizonytalan állás, izomrángás, zsibbadás
Szem:
a szem megerőltetése, fokozatos látásvesztés, könnyezés, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aluszékonyság, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, memóriazavar, negatív érzések, olvasásképtelenség, -nehézség, szédülékenység
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fáradtság, hajhullás, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, izomfájdalom, izületi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, levertség, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, sápadtság
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, nehezen induló vizelet
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd
Gyógyszerek: Nincs
Alternatív gyógymódok:: Nincs
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Nem

szijjarto.szilard ( 27 éves férfi ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2014. március 19. 19:15

Történet: Körülbelül 1 hónapja jelentkeztek a tüneteim, hidegrázás, levertség, állandó fáradtság, szorongások, szemfájás, látáscsökkenés, szédülés, szapora pulzus, néha derékfájás, és kihagy a szivem mostanában elég sokszor ( extrasystole). Nem tudom mi bajom lehet, picit elkezdtem aggódni, attól félek, hogy komolyabb!!! Valaki segítsen!!
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, beszéd károsodása, bizonytalan állás, izomrángás, zsibbadás
Szem:
a szem megerőltetése, fokozatos látásvesztés, könnyezés, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aluszékonyság, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, memóriazavar, negatív érzések, olvasásképtelenség, -nehézség, szédülékenység
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fáradtság, hajhullás, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, izomfájdalom, izületi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, levertség, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, sápadtság
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, nehezen induló vizelet
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd
Gyógyszerek: Nincs
Alternatív gyógymódok:: Nincs
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Nem

Tijjacska93 ( 27 éves nő ) Szigethalom , 2 kórtörténet | időpont: 2013. december 30. 22:31

Történet: Sokszor van legszomjam, nehezen kapok levegot, . Mar nyugalmi ;helyzetben is ramjon. Szapora szivveres idonkent, alacsony vernyomas mindig. Allando faradekonysag, rosz kozerzet. Hirtelen legyengules.
Sok orvosnal voltam mondtak h panikbetegseg en nem hiszem h az lene szerintem a szivemmel van baj . De senki nem vesz komolyan . Vki adjon kerem szepen vmi tanacsot. Felek nagyon:-(:-(
Az elozo korkepemnel mindent reszletesen leirtam a panikbetegsegnel. Mindig sapadt vagyok, es ne vagyok verszegeny se pajzsmirigy problemas. Felek!
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, légszomj, nehézlégzés, sóhajtozás, szapora légzés, szapora szívműködés, szívdobogás érzés, terheléskor légszomj
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), levertség, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Gyógyszerek: Frontin
Alternatív gyógymódok:: Gyogyszeres
Meggyógyult:    nem