Szív- és érrendszer

A szívátültetés növeli a bőrrák kockázatát


A szívátültetésen átesett betegek 4-30-szor gyakrabban lesznek bőrrákosak, függően a lakóhelyüktől és néhány más tényezőtől. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akik közelebb élnek az Egyenlítőhöz és világosabb a bőrük, jelentették a kutatók az American Journal of Transplantation című folyóiratban.

A szervtranszplantált betegeknek eleve magasabb a kockázatuk a rák kialakulására, mivel immunszupresszánsokat kell szedniük a szervkilökődés megelőzése érdekében. A gyógyszerek miatt az apróbb daganatok könnyen nőni kezdenek, míg egészséges immunrendszerű egyének esetében a szervezet védekező mechanizmusa esetleg képes lehet azt kontrollálni vagy megszüntetni. Az újszíves betegek helyzete a legrosszabb, mert nekik kell a legmagasabb dózist szedniük ezekből a gyógyszerekből. A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a betegek negyede rákban hal meg a műtétet követő három éven belül. Legtöbben bőrrákot kapnak, vagy non-Hodgkin limfómát. Hogy miért épp a bőrrákra ilyen kiemelkedően hajlamosak, azt nem tudni.

Sok korábbi tanulmány igyekezett számszerűsíteni a bőrrák megnövekedett kockázatát, igen széles ingadozást mutató eredményekkel. Többet ezek közül Európában végeztek el, és általában csak 1-2 transzplantációs központ adatait dolgozták fel, mely az általános alkalmazhatóság értékét csökkenti.

Dr. Murad Alam, az Északnyugati Egyetem bőrgyógyásza munkatársaival 6 271, szívátültetésen átesett beteget tanulmányozott 32 központból, akiket 1990 és 2003 között műtöttek. Az adatbázis az Alalbamai Egyetemről származott, és az időszakban végrehajtott összes átültetés negyedét tette ki.

228 betegnél jelentkezett a bazális sejtkarcinóma (3,6 százalék), 289 esetben laphám-karcinóma (4,6 százalék), 22 transzplantáltnál melanóma (0,003 százalék), hatnál pedig egyéb bőrdaganat (0,001 százalék). A fehér bőrű betegek mutatkoztak a legfogékonyabbnak a betegségre. 10 év elteltével csak 83 százalékuk nem szenvedett bőrráktól, a többi beteg 99,2 százalékával szemben. Az idősebb betegek esetében 7,6-szorosára emelkedett a kockázat. A délebbi államok lakói esetében 20 százalékkal nagyobb kockázatot mutattak ki, akik pedig az átültetés előtt már átestek bőrrákon, azoknak megduplázódott az esélyük. A szívátültetést követő melanóma hatszor annyi beteg életét követelte, mint az egyébként egészségesek körében.

A kutatók erősen szorgalmazzák, hogy a szívátültetett betegek használjanak fényvédő szereket, szabad levegőn tartózkodva öltözzenek fel és járjanak rendszeres orvosi ellenőrzésre.


Bőrrák

Magyarországon a bőrrák a harmadik leggyakoribb daganatos betegség. 2001-ben közel 7700 új bőrrákos esetet diagnosztizáltak. Emellett biztató tény, hogy a kutatásoknak köszönhetően a bőrrák csaknem 100%-ban gyógyítható, ha időben észreveszik, és megfelelően kezelik.

Eddigi bejegyzések

puskasvali56 ( 64 éves nő ) Szekszárd , 1 kórtörténet | időpont: 2013. január 13. 20:22

Történet: Az egyik mellem oldalán van egy bőr alatti csomó,kemény borsószem nagyságú,ha megfeszítem akkor
kicsit feketének látom.Nem voltam még vele orvonál.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr és bőralatti szövet lokalizált duzzanata és képlete, csomók
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
csomók
Gyógyszerek: nincs
Alternatív gyógymódok:: nem volt
Meggyógyult:    nem