Szív- és érrendszer

A romlott tojás szagáért felelős gáz a vérben is megtalálható

betegszoba.hu


A hidrogén szulfidot (H2S) általában a csatornaszaggal, vagy a rohadt tojás szagával azonosítják, angliai tudósok egy csoportjának azonban sikerült azonosítani a H2S vérnyomás szabályozó szerepét, tették közzé a minap a "Circulation" nevű vezető tudományos lapban.


Tudósok már korábban rájöttek, hogy a H2S természetesen keletkezik a testünkben, más gázmolekulákkal egyetemben, mint a salétromsav gáz és ezen gázok egyensúlya szorosan összefügg a jó egészséggel, míg az egyensúly felborulása betegséghez vezethet. A salétromsav gáz csökkenése például vérnyomás növekedéshez vezet, míg a hidrogén szulfid ennek ellenkezőjét váltja ki a vénák rugalmasságának növelésével, ami megkönnyíti a vér áramlását a testben.

A kutatók most felfedeztek egy módszert, amivel egyszerűbbé válik a H2S-vel kapcsolatos vizsgálatok elvégzése: felépítettek egy új molekulát, amelynek segítségével ellenőrizhetővé és jobban szabályozhatóvá válik a hidrogén szulfid feloldása a szervezetben. Ezzel közelebb kerülhetünk a fenti vegyület egészséggel és betegségekkel való összefüggéseinek megértéséhez.