Szív- és érrendszer

A pikkelysömör nehezíti a vérnyomás optimalizálását


Azon egyéneknél, akik pikkelysömörben és magasvérnyomás-betegségben is szenvednek, nehezebben állítható be a vérnyomás optimális értéke - állítják a Kaliforniai Egyetem (Davis) munkatársai.

Az Egyesült Államok népességének mintegy 4 százaléka pikkelysömörös (orvosi szóval: pszoriázis), mely betegség viszkető, megvastagodott, száraz, vörös foltokban nyilvánul meg. A PLoS One online számában megjelent tanulmány 835 pikkelysömörben és magas vérnyomásban szenvedő betegre terjedt ki, akiket 2400 magasvérnyomásos, de egészséges bőrű egyénhez hasonlítottak.

A pszoriázisos beteg általában több gyógyszert szedtek, ami inkább a centrális hatású szereket (adrenerg gátlók) jelentette - ezeket azoknál a betegeknél szokás alkalmazni, akik a szokásos vérnyomás-csökkentőkre nem reagálnak. A statisztikai elemzések szerint mintegy húszszor nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a pikkelysömörös beteg egyszerre négyfajta gyógyszert szedjen, vagy centrális támadáspontú szerre szoruljon, mint a pszoriázisban nem szenvedő vérnyomásbetegek. Az összefüggés akkor is megmaradt, amennyiben a számításba a hagyományos rizikófaktorokat is bevonták (például dohányzás, cukorbetegség, magas koleszterinszint). Ugyanakkor Dr. April W. Armstrong és munkatársai kizárták, hogy a vérnyomás-problémákért a pikkelysömör kezelésére adott gyógyszerek lennének felelősek.

A közlemény jelentősége az, hogy a pszoriázist nem csupán bőrgyógyászati betegségnek tartja, hanem olyan elváltozásnak, mely igen jól mutatja a szív- és érrendszer állapotát. Ismert, hogy a magas vérnyomás növeli a szívbetegségek és a stroke (szélütés) kockázatát, emiatt az új tanulmány felhívja arra a kezelőorvosok figyelmét, hogy a pikkelysömörös betegek esetén szorosabb monitorozás, és agresszívebb vérnyomáscsökkentés szükséges.

Az elmúlt évtizedekben a kutatók számos elméletet kidolgoztak, mely magyarázza a pszoriázis és a magas vérnyomás közötti kapcsolatot. Az első szerint a pikkelysömörben szenvedőknél nagyobb valószínűséggel húzódnak össze az erek, ami növeli a vérnyomás értékét. Ezt magyarázza egy második elmélet, miszerint a pszoriázisos betegeknél megnő a bőrsejtek endotelin I-termelése, ami ezt az érösszehúzódást eredményezi. Ehhez járul hozzá, hogy a pikkelysömör egy általános gyulladásos folyamat, mely a vérerek károsodásában nyilvánul meg.

A pikkelysömör rendszerbetegségként való kezelése akár új terápiás megközelítésekhez is vezethet.


Pikkelysömör (psoriasis)

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, elterjedtsége Magyarországon 2% körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünetmentesíthető. A betegség genetikus jellegű, a psoriasisra hajlamosító génnek eddig 7 fajtáját azonosították. Az örökletes betegség megjelenéséhez egy kiváltó faktor is szükséges. Ez a faktor lehet külső vagy belső: vagyis lehet dohányzás és/vagy elhízás, és lehet stressz is; ha ezek együttes értéke elér egy bizonyos küszöböt, akkor jelenik meg a pikkelyes bőrelváltozás. (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

Cardamine ( 41 éves nő ) Tázlár , 1 kórtörténet | időpont: 2012. szeptember 1. 17:21

Történet: Nálam a stressz hozta ki a betegséget, mikor 6 évesen iskolába mentem. A fejbőrömön jelentek meg piros foltok, amik hámlani kezdtek. Aztán, úgy 20 éves koromban jeletkezett a könyökömön is és a fülkagylómban is, majd szépen lassan a körmöm alá is ment, ami nagyon zavar. Állandóan lakkozom a körmöm, mert ilyen kézzel nem lehet emberek közé menni, de ez csaka külső. Nem tudom használni a körmeimet, mert fájnak és elválnak az ujjamtól, néha alig tartja valami a kezemen őket. Az utolsó ujjperceim is begyulladnak néha, ami miatt kissé göcsörtös lesz az ízületem. Szóval nem túl rózsás a helyzet. A fejbőröm és a könyökön nem is érdekel annyira mert nem fáj. A körmeim viszont szörnyűek. Jó lenne találni rá valami megoldást!!!! Sok krémet hazsnáltam már (Vipsogal, Elocom, Diprosalic...stb.) Aztán megtaláltam az ausztrál Dr Michael's krémet, ami nagyon jó volt és tünetmentessé tette a könyökömet és a fejbőrömet. Aztán Ausztiában is elkezdték gyártani ezt a krémet ugyanilyen néven, csak épp más összetétellel és ugye így már nem is használt.De kb. fél éve újra előkerült az eredeti ausztrál krém Psoratinex néven!!! Nekem ez vált be a legjobban, arról nem is beszélve, hogy csak növényolajokat tartalmaz.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr hámlása, a bőr kiszáradása, a köröm elválása a körömágytól, bőr viszketés, bőrhámlás, bőrpír, fehér hámdarabkák a haj tövén, haj-, vagy fejbőr viszketés, pikkelyes bőr
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
ízületek duzzanata, melegsége, a felettük lévő bőr pirossága
Gyógyszerek: nem
Alternatív gyógymódok:: természetes vizekben fürdés, napozás
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nem

petya3000 ( 42 éves férfi ) Körmend , 1 kórtörténet | időpont: 2012. augusztus 27. 10:51

Történet: 18 éve kísér a sömi viszonylag enyhe típusú ,bár időnként kissé megvadul Nagyon szívesen ismerkednék hasonló gondokkal küzdő társakkal .
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a köröm megvastagodása
Gyógyszerek: Dermovote
Alternatív gyógymódok:: Napozás teljesen tünetmentesé tesz
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nem

szicso ( 46 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2012. augusztus 25. 16:23

Történet: Akönyökömön kezdödöt elöször a bal utánna a jobb de a bal könyökön nagyobb foltba.A fejbörön is volt de onnan már elmult csak ritkán jön vissza.Egyébként Édesanyámnak van neki is a könyökén és a fején de neki sokkal jobban van mint nekem .Elképzelhető hogy genetika is hozzá járul ?
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
apró, vörös elváltozások a hajas fejbőrön, nyakon , pikkelyes bőr
Gyógyszerek: Gyogyszert nem szedtem csak különféle krémek amit az orvosok fel irtak.
Alternatív gyógymódok:: Zsiros krémek .Dermovat kenöcs valamint Biotron lámpa
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: ismétlődő

epitokocka ( 69 éves nő ) Székesfehérvár , 1 kórtörténet | időpont: 2012. július 20. 21:41

Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, a bőr hámlása, a bőr kiszáradása, bőrhámlás, bőrpír
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
pikkelyes bőr
Kórház, rendelő: Fejér Megyei Szent György Kórház (Fejér megye, Székesfehérvár)
Gyógyszerek: nincs győgyszer, csak kenőcs
Alternatív gyógymódok:: napfény
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: ismétlődő

nevet ( 50 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2012. május 31. 0:11

Történet: Makacs lábgombának vélt betegségre többször is különféle krémeket kaptam, míg 6 év után , a harmadik bőrgyógyásznál kiderült, hogy pikkelysömör.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a köröm alakjának megváltozása
Meggyógyult:    nem