Szív- és érrendszer

A nemtől is függnek a szívritmuszavar tünetei


A szívritmuszavarral küszködő nők több panaszról és rosszabb életminőségről számolnak be, mint az ugyanilyen betegségben szenvedő férfiak - derül ki az amerikai Duke Egyetem Klinikai Kutatóintézetének nagy mintájú felméréséből.

Az eredmények gyarapítják azon tanulmányok sorát, amelyek bizonyítják, milyen fontos a nemi különbségek figyelembe vétele a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. Az orvosoknak tisztában kell lenniük ezzel a terápia kiválasztásakor.

"A pitvarfibrilláció különös körültekintést igényel női páciensek esetén" - mondta Jonathan P. Piccini professzor, aki az Amerikai Kardiológiai Társaság 62. éves ülésén számolt be az eredményekről. A pitvarfibrilláció a szívritmuszavar leggyakoribb formája: több mint kétmillió embert érint az Egyesült Államokban. Tünetei közé tartozik a szívdobogásérzés, a légszomj és a fáradtság. Az állapot nagyobb stroke-kockázatot és a várható élettartam csökkenését vonja maga után.

Piccini professzor és kollégái több mint 10 000 ilyen beteget vontak be egy hosszú távú megfigyeléses kutatásba (ORBIT-AF), melynek célja információgyűjtés volt a kórkép minél hatékonyabb kezelésére. A vizsgálat 2010-ben indult, és segít megérteni a hosszú távú következményeket a való életben tapasztalható hatásoknak kitett betegeknél. Az adatbázis eszközt biztosít az életminőség javítására, valamint a jelenlegi és jövőbeni terápiás módok javítására. A jelenleg ismertetett adatokhoz Amerika-szerte 176 klinika 10 132 betegének kartonjait használták föl. A résztvevők 42 százaléka nő.

Mindkét nem tagjai közel ugyanolyan arányban szedtek vérhígító gyógyszert, ám több különbségre is fény derült. A nők ugyanis:

  • idősebbek voltak,
  • alacsonyabb hányaduknál alakult ki koszorúér betegség, alvási apnoé és súlyosabb formájú pitvarfibrilláció,
  • nagyobb stroke-kockázattal éltek,
  • alacsonyabb életminőségről számoltak be, ami a napi tevékenységet és a terápiával kapcsolatos aggodalmat vizsgáló kérdőívből vált világossá,
  • kevésbé hatékonyan működött náluk a véralvadás-gátlás.

"Ha a legtöbb betegség folyamatát megnézzük, a tapasztalatok és a következmények eltérnek a két nemnél. Bár a nők általában tovább élnek, a legtöbb szív- és érrendszeri problémánál a nőknek több korláttal kell szembenézniük. Ennek oka akár a negyvenmilliós kérdés is lehetne egy vetélkedőben" - nyilatkozta Piccini professzor. Annak ellenére, hogy a szívritmuszavaros nők több tünetről és rosszabb életminőségről számoltak be, tovább éltek férfi társaiknál. A szakértő hozzátette, hogy további tanulmányok szükségesek az összefüggések feltárásához.