Szív- és érrendszer

A leheletből is kiderül a szívelégtelenség


Egy kísérleti leheletvizsgálat keretében, a kilélegzett levegő elemzésével rövid idő alatt diagnosztizálható lehet a szívelégtelenség, derült ki a Clevelandi Légzésklinika új kutatási eredményeiből.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a kísérleteket csak egy kis létszámú csoporton végezték el, és számos további vizsgálatra van szükség a kezdeti eredmények igazolására, azonban mindenképpen bizakodásra ad okot az a tény, hogy a kísérlet keretében a leheletvizsgálattal 100 százalékos pontossággal meg tudták határozni a kórházban kezelt pácienseknél a szívelégtelenséget.

"Minden egyes embernek megvan a saját maga leheletmintája, amely egyedül csak rá jellemző, akárcsak egy ujjlenyomat. A leheletmintából következtetni lehet sok mindenre, köztük arra is, hogy milyen külső hatások érik az egyént, illetve milyen betegségek vannak a szervezetében" - magyarázta Dr. Raed Dweik, Clevelandi Klinika Légzésvizsgáló Intézetének kutatómunkatársa, a tanulmány szerzője. Az újfajta leheletvizsgálat számtalan lehetőséget rejt magában, és legnagyobb előnye, hogy nem igényel semmiféle műtéti beavatkozás, és pillanatok alatt bárhol elvégezhető, tette hozzá Dr. Dweik.    

A kutatás során 41 amerikai páciens leheletmintáját vizsgálták meg, akik közül 25-en légzési elégtelenségben szenvedtek, 16-an azonban egészségesek voltak. A kutatók nem ismerték előre a vizsgált személyek diagnózisát, azonban 24 óra leforgása alatt a leheletminták alapján 100 százalékos pontossággal sikerült megállapítaniuk, hogy mely páciensek szívbetegek.

Dr. Dweik kutatásának részleteit a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szakfolyóirat aktuális számában publikálták.