KözösségBetegségek - kórtörténetek és kórházértékelésKórházakWellness központok - értékelésekOrvosi szobaOrvosi szótárLaboreredmény kereső
2015. október 6., kedd [Brúnó, Renáta] | Kedvenc! | Kezdőlapnak!    
Orvosi szótár mobil verzió
Laboreredmény mobilra
BNO kereső mobil verzió

Teljes Bármilyen egyezés
Keresés
Általános egészségügyi hírek, információk Életmód Allergológia Baba-mama Cukorbetegség Daganatos betegségek Függőségek Pszichológia Szexuális egészség Szív- és érrendszeri betegségek
Népszerű: :: ELHÍZÁS :: STROKE :: ASZTMA :: AGY :: TÚLSÚLY :: MOBIL :: MÁNIÁIKUS :: PAJZSMIRIGY :: TANULÁS :: EDZÉS :: CSOKOLÁDÉ :: HANG :: ÁLOM :: CIKK BEKÜLDÉS
2014. június 9.| Szerző: betegszoba.hu

       
 

A koszorúér-betegség fenyegető tünetei

A koszorúér-betegség az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri megbetegedés. A legfőbb kiváltó oka az érelmeszesedés, amely során az artériák falain zsírok gyülemlenek fel.
A koszorúér-betegség során a szívet oxigénnel és tápanyagokkal ellátó artériák az érelmeszesedés eredményeként beszűkülnek és ezzel csökkentik a szívbe áramló oxigén mennyiségét, különösen megerőltetés hatására súlyosbodik a helyzet, amikor a szívizomra nagyobb terhelés jut.

A legfőbb tünete a koszorúér-betegségnek az anginaként ismert keringési rendellenesség, amely hátterében a szívizmok oxigénhiányos állapota húzódik, mivel a rosszabb vérkeringés miatt kevesebb oxigén jut a szívizmokba.  Az anginás roham idején a mellkasra nehezedő érzés tapasztalható, illetve szorítás és fájdalom a mellkas középső részén, és ezek a fájdalmak kisugározhatnak a karokra, a nyakra, az arcra, a hátra vagy akár a hasi területekre is.

 Az alábbi tünetek azonban semmiképpen sem mindig egyértelműen a koszorúér-betegség jelei, és ártalmatlan vagy más betegség okozta tünetek is lehetnek. De, ha valaki mégis észlelné magán az alábbi jelenségek valamelyikét, akkor érdemes felkeresnie háziorvosát.

-       Légszomj: szokatlan fulladás könnyebb mozgás vagy pihenés idején, vagy hirtelen fellépő légszomj

-       Szívdobogás: amikor felfigyelünk a szívverésünkre, vagy úgy érezzük, hogy gyorsan és szokatlanul erősen ver a szívünk, ez a panasz akkor érdemel igazán figyelmet, ha több órán vagy napon keresztül is eltart, illetve mellkasi fájdalmat, légszomjat vagy szédülést is okoz

-       Ájulás: általában nem komoly tünet, de az ájulás oka az agy oxigénellátásának csökkenése, amivel érdemes felkeresni az orvosunkat.

-       Vizesedés, ödémásodás: A vizesedés a bokatáji, lábkörnyéki, tüdő-, illetve hastáji szövetekben rendellenesen felgyülemlő folyadékot jelenti. Egy enyhébb bokaödéma még lehet teljesen normális, pl. kánikulában, de azt is jelezheti, hogy a szív nem pumpál megfelelően - ezt nevezzük szívelégtelenségnek. A tüdővizesedés, vagy tüdő-ödéma komoly légszomjat, fulladást eredményezhet és akár életveszélyessé is válhat.

-       Kékes-lilás köröm: Noha nem túl gyakran jelent komoly tünetet, az orvosi szaknyelven cianózisnak nevezett elváltozás, mégis jelezheti, hogy túl kevés oxigén van a vérünkben.

-       Fáradtság, kimerültség: A fáradtság a szív- és érrendszeri panaszok egyik leggyakoribb tünete lehet, de más is állhat a hátterében, pl. deprsszió vagy depresszív reakció. Mindig érdemes orvost felkeresni, ha szokatlanul fáradtnak érezzük magunkat, különösen akkor, ha más társtünetek is kapcsolódnak a fáradtságérzéshez.

A koszorúér-betegség legfőbb kiváltó oka az érelmeszesedés, vagy atheroszklerózis, amelyjellemzője, hogy testszerte zsírok halmozódnak fel az artériák falain, és legfőképpen a szív szöveteit ellátó artériákban, a szívkoszorúerekben. A meszesedési folyamat során az artériák belső felületére vastagon lerakódik egy kásás üledékes anyag, kásadaganat (atheroma), amely sejtmaraványokból, zsíros koleszterinből és egyéb anyagokból épül fel. Ezek a lerakódások kiemelkedő felületeket alkotnak az artériák falán és szűkítik az artériák átmérőjét, ennek következtében pedig az áteresztőképességét is, vagyis kevesebb vért képesek már csupán szállítani. További negatív eredménye a folyamatnak, hogy az ilyen elmeszesedett artériákban a vér hajlamosabb az alvadásra is, ráadásul a lerakódások azt is megakadályozzák, hogy az érfalak megfelelő tápanyagokhoz jussanak, ami oda vezet, hogy az erek elveszítik rugalmasságukat is - mindezek pedig a vérnyomás megemelkedéséhez is vezethetnek, amely tovább növeli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A szívroham akkor alakul ki, amikor az egyik koszorúér teljesen elzáródik - az a végső lépés általában akkor következik be, amikor egy lerakódásos terület valamiért felnyílik, és ezért a felületén megindul a véralvadás, ami elzárja a véráramlás útját. Amikor a folyamat eredményeképp az oxigén- és tápanyagellátás teljesen megszűnik ebben az artériában, az általa ellátott szívizom szövetei elhalnak.

Sajnos egyes emberek genetikai okokból fokozottan hajlamosak arra, hogy náluk érelmeszesedés alakuljon ki, erre leginkább az utal, ha az illető családjában több olyan eset fordult elő, hogy felmenői, rokonai fiatalon koszorúér-betegség következtében elhunytak. De a genetikai faktorokon kívül a betegség kialakulásának kockázatát növeli az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, a diabétesz, a magas vérnyomás és a dohányzás is.

Nem csupán szív- és érrendszeri panaszok, de más, nem szív eredetű betegségek is károsíthatják szívünket:

-       Fertőzés: a baktériumfertőzések az antibiotikumoknak hála, ma már egyre ritkábban okoznak szívpanaszokat, de ismert, hogy bizonyos baktériumok képesek a szívbillentyűket és a szív más szöveteit is roncsolni. Ugyanígy vírusfertőzések is roncsolhatják a szívizmot, ami szívelégtelenséghez vagy rendellenes szívritmus kialakulásához vezethet.

-       Veleszületett szívfejlődési rendellenesség: Több olyan szervi elváltozás is ismert, amelyek a szívben a magzati fejlődés során alakulnak ki. Ezek rendellenes keringést okozhatnak a szíven keresztül, pl. a szeptumdefektus néven ismert állapotot, vagy más keringési problémákat, amelyek a születés után óriási megterhelést jelentenek a csecsemő szívének.

-       Kardiomiopátia: A kardiomiopátiák a szívizom betegségei, amelyek számos különböző okból alakulhatnak ki, többek között koszorúér-betegség miatt, magas vérnyomás betegség miatt, vírusfertőzés, túlzott alkoholfogyasztás és a pajzsmirigy betegségei miatt is. A legtöbb szívpanaszokban szenvedő beteg esetében a bajt több tényező kombinációja, együttes fennállása okozza. Példának okáért a koszorúér-betegség (a legtöbb felnőtt korba ért embernél az érelmeszesedés valamilyen mértékben kialakul, különösen, ha dohányoznak is) és a magas vérnyomás általában együttesen jelentkezik.


Kapcsolódó cikkek
A Fertőzés a valóságban is megtörténhet
A rossz alvás növeli a magas vérnyomás kockázatát
Több fehérje, alacsonyabb vérnyomás
A fehérjedús étrend jótékony hatással van a vérnyomásra
Sok só, sok baj
Magasabb életszínvonal, alacsonyabb vérnyomás
Mitől alakul ki a szemölcs?
Jobb az otthoni vérnyomásmérés
Úszás előtt zuhanyzás
Több mérés kell a vérnyomást beállításához

 

BETEGSZOBA  |   Szív- és érrendszeri betegségek   |   Koszorúér-betegségek (angina pectoris, szívinfarktus, hirtelen halál)

 
 
A koszorúserek meszesedése következtében szűkül az erek keresztmetszete, azért fokozott szükséglet esetén (pl.: fizikai terhelésre, vagy stressz esetén) nem jut elég vér a szívizom sejteihez. Ilyenkor a jellegzetes mellkasi fájdalom (angina pectoris) terhelésre jelentkezik, és pihenésre, vagy a nyelv alá helyezhető/ fújható nitrátra oldódik (stabil angina). Instabil angina pectorisról van szó, ha a fájdalom nyugalomban is, kiszámíthatatlanul jelentkezik, és a rohamok súlyosabbak, vagy gyakoribbak. Ilyenkor a szívinfarktus kockázata jelentősen megnő. A szívinfarktus akkor alakul ki, ha a meszes plakkon véralvadék alakul ki, és ez hirtelen teljes egészében elzárja az eret. Ilyenkor a vállba, karba sugárzó fájdalom nem szűnik.
 
 
Új bejegyzés szerkesztéséhez kérjük, jelentkezzen be!
(Ha még nem regisztrált...)


Eddigi bejegyzések:
oldal:    1
   
beküldte: Cardio-Sp (25 éves férfi)    |    időpont: 2015. szeptember 23. 12:08  
Történet: A Cardio Service Point Kft. KARDIOLÓGIAI MAGÁNRENDELŐJE Debrecenben szeretettel várja mindazon személyeket, akik rövid várakozási idővel, diszkrét, gyors szakellátással , barátságos kultúrált környezetben, és korszerű diagnosztikus eszközökkel szeretnének gyógyulni. Előzetes bejelentkezés szükséges. Rendelési idő: Kedd: 16:00-20:00-ig. Rendelő orvosunk: Dr.Kerekes György (Kardiológus, Belgyógyász, Klinikai adjunktus) Email: rendelo@cardio-sp.com Cím: Debrecen, Vág utca 4. Mobil: (30)989 2964 Web: www.cardio-sp.com Tel.: (52)-500-120 Vizsgálataink: Szívultrahang, Nyugalmi és Terheléses EKG, 24 órás EKG Holter, 24 órás vérnyomásmérés, ABI Boka-karindex, Vércukor és Koleszterin mérés, Testtömeg analízis, Vizsgálati csomagok, Szakorvosi konzultáció Akciónk: Bármelyik vizsgálati csomagunk igénybevétele esetén plusz 1 egyedi alapvizsgálat 50%-os árkedvezménnyel vehető igénybe! Ingyenes receptfelírást biztosítunk ha arra szükség van. Számlát minden esetben adunk. Részletesebb információk weboldalunkon megtekinthetők. Várjuk szeretettel Önt és kedves ismerőseit! 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), hidegrázás, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), étvágytalanság, hidegrázás  
Meggyógyult: igen 
 
beküldte: egy nő (66 éves nő)    |    időpont: 2015. február 14. 14:24  
Történet: 2005-ben lezajlott egy T.I.A.m. Bementem a kórházba, de nem kezeltek, illetve másnap felírtak Aspírin Protecktet és beutaltak MRI-re. Az eredmény bizonytalan volt, vagy SM, vagy kis-érbetegség. A háziorvos Betalocot, vérnyomás-csökkentőt, továbbra is Aspirint írt ki. A TIA elsősorban lassú elkent beszédet okozott. Ettől kezdve fokozatosan romlott a járásom, dolgozni kellett járnom, viszont egyre nehezebb volt, eleinte a közlekedés, később a járás is. Nyugdíjba kerültem 2011-ben, azután 2012 tele után egyáltalán nem tudok kimenni az utcára. Kórházban háromszor voltam, infúziót kaptam, értágítót, de nem javult az állapotom, hanem azóta - a gyógyszerek ellenére - fokozatosan romlik. Nincs orvos, aki segíteni tudna ?! 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége
Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, ataxia (egyensúly- és járászavar), beszéd károsodása, bizonytalan állás, csoszogó járás, egyensúlyproblémák, elesések, izomgyengeség, vagy -bénulás, izomtónus elvesztése, járási nehézség, szédülés
Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés
Magatartás, felismerés, érzelem:
boldogtalanság, kaotikus személyes kapcsolatok
Beszéd, hang:
elkent beszéd, nehezen érthető beszéd
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, terheléskor légszomj
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság, töredezett haj  
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, érzelmi labilitás, idegesség, idegfeszültség, negatív érzések, szédülékenység, szorongás
Beszéd, hang:
elkent beszéd, nehezen érthető beszéd
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, pszichogén fájdalom, rossz közérzet, szervekhez vagy testtájhoz nem köthető fájdalom, szorongás
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szívritmuszavar  
Kórház, rendelő: Szent János Kórház (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: ASPIRIN PROTECT,NOOTROPIL, XANAX, vérnyomás-csökkentő, altató 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Nem kaptam rehabilitációt. 
 
beküldte: szijjarto.szilard (22 éves férfi)    |    időpont: 2014. március 19. 19:20  
Történet: Körülbelül 1 hónapja jelentkeztek a tüneteim, hidegrázás, levertség, állandó fáradtság, szorongások, szemfájás, látáscsökkenés, szédülés, szapora pulzus, néha derékfájás, és kihagy a szivem mostanában elég sokszor ( extrasystole). Nem tudom mi bajom lehet, picit elkezdtem aggódni, attól félek, hogy komolyabb!!! Valaki segítsen!! 
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, beszéd károsodása, bizonytalan állás, izomrángás, zsibbadás
Szem:
a szem megerőltetése, fokozatos látásvesztés, könnyezés, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aluszékonyság, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, memóriazavar, negatív érzések, olvasásképtelenség, -nehézség, szédülékenység
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fáradtság, hajhullás, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, izomfájdalom, izületi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, levertség, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, sápadtság
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, nehezen induló vizelet
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd  
Gyógyszerek: Nincs 
Alternatív gyógymódok: Nincs 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Nem 
 
beküldte: szijjarto.szilard (22 éves férfi)    |    időpont: 2014. március 19. 19:15  
Történet: Körülbelül 1 hónapja jelentkeztek a tüneteim, hidegrázás, levertség, állandó fáradtság, szorongások, szemfájás, látáscsökkenés, szédülés, szapora pulzus, néha derékfájás, és kihagy a szivem mostanában elég sokszor ( extrasystole). Nem tudom mi bajom lehet, picit elkezdtem aggódni, attól félek, hogy komolyabb!!! Valaki segítsen!! 
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, beszéd károsodása, bizonytalan állás, izomrángás, zsibbadás
Szem:
a szem megerőltetése, fokozatos látásvesztés, könnyezés, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aluszékonyság, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, memóriazavar, negatív érzések, olvasásképtelenség, -nehézség, szédülékenység
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fáradtság, hajhullás, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, izomfájdalom, izületi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, levertség, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, sápadtság
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, nehezen induló vizelet
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd  
Gyógyszerek: Nincs 
Alternatív gyógymódok: Nincs 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Nem 
 
beküldte: Tijjacska93 (22 éves nő)    |    időpont: 2013. december 30. 22:31  
Történet: Sokszor van legszomjam, nehezen kapok levegot, . Mar nyugalmi ;helyzetben is ramjon. Szapora szivveres idonkent, alacsony vernyomas mindig. Allando faradekonysag, rosz kozerzet. Hirtelen legyengules. Sok orvosnal voltam mondtak h panikbetegseg en nem hiszem h az lene szerintem a szivemmel van baj . De senki nem vesz komolyan . Vki adjon kerem szepen vmi tanacsot. Felek nagyon:-(:-( Az elozo korkepemnel mindent reszletesen leirtam a panikbetegsegnel. Mindig sapadt vagyok, es ne vagyok verszegeny se pajzsmirigy problemas. Felek! 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, légszomj, nehézlégzés, sóhajtozás, szapora légzés, szapora szívműködés, szívdobogás érzés, terheléskor légszomj
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), levertség, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, soványság, szorongás, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság  
Gyógyszerek: Frontin 
Alternatív gyógymódok: Gyogyszeres 
Meggyógyult: nem 
 
beküldte: keresztanya (52 éves nő)    |    időpont: 2012. április 23. 16:39  
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, az ideg- és csont-izomrendszert illető egyéb tünetek és jelek, járási nehézség, támolygó járás, zsibbadás
Vér, vérképző rendszer:
megnyúlt vérzési, alvadási idő  
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aktuális események részleteinek elfelejtése, alvásroham, memóriazavar, szédülékenység
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, horkolás, nyakba, vállba, hátba, hasba sugárzó éles, szúró fájdalom, mely felülésre enyhül  
Kórház, rendelő: SZTE ÁOK Szívsebészeti Osztály (Csongrád megye, Szeged)  
Gyógyszerek: aspirin protect, Plagler,Tritace, Atorvateva,Coviogál, 
Alternatív gyógymódok: Fokhagyma+citrom turmix 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: nem 
 
beküldte: jaszlany (45 éves nő)    |    időpont: 2011. január 1. 05:47  
Történet: Leggyakrabban éjszaka, elalvás után ébredek arra, hogy vagy szaporán ver a szívem, vagy olyan nagyokat üt, hogy felébredek rá. Egyiktől sem tudok aludni. Utóbbi időben már nappal is érzem a nagy ütéseket (lökéseket), de nappal teszem a dolgom és igyekszem nem figyelni rá. Viszont elalavás után felébreszt a gyors verés, felülés után lelassul. Néha pánikrohammal is párosul. Többször volt 24 órás Holterem, ami szépen kimutatta ezeket a ritmuszavarokat. Hol extrasystoléim vannak, hol szapora verés, hol van egy hosszabb pausa. Synus arrythmia-t állapítottak meg. De az utóbbi időben már nagyon gyakori. Valószínűleg stressz okozza. Ajánlottak elektrofiziológiai vizsgálatot, melybe még egyenlőre nem egyeztem bele. 
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, alvászavar, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, pszichés állapot megváltozása
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, fulladás-érzés, köhögés, lassú szívműködés, légszomj, nehézlégzés, sóhajtozás, szapora szívműködés, szívdobogás érzés, szívritmuszavar, szívverés kihagyása
Általános tünetek:
álmatlanság, hidegrázás, idegi labilitás, ingerültség, izzadás, szorongás, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)  
Gyógyszerek: Xanax, Concor,Magnézium, 
Alternatív gyógymódok: Vargha gyógymód 
Meggyógyult: nem 
 
beküldte: megi62 (53 éves nő)    |    időpont: 2010. december 4. 18:07  
Történet: 2010 juniusában Szarvason munka közben lettem rosszúl. Semmi előjele nem volt, egészségesen élek, sportolok rendszeresen 56 kg vagyok, alacsony a vérnyomásom.Ahogy beültem a kocsiba ájulásszerü rosszúllét jött rám és kivert a hideg veriték. A kollegám talpraesetten rögtön mentőt hivott elvittek Szegedre ahol stent-et raktak be. Most dec 6-án megyek vissza a következő stentre. A mentősők és a Szegedi kh dolgozói elött le a kalappal a magas szintü ellátásért örökké hálás leszek. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, fájdalmas légvétel, nehézlégzés
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), rossz közérzet  
Kórház, rendelő: SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ (Csongrád megye, Szeged)  
Gyógyszerek: Talliton, cardegis, trombex, crestor,tritace 
Alternatív gyógymódok: gyógyteák. 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: nem volt. 
 
beküldte: vegzet (59 éves nő)    |    időpont: 2010. december 2. 18:40  
Történet: 2009. július közepén erős melkasi fájdalmam volt, majd megszünt. 1 héttel később este 8 óra körül újra jelentkezett ugyanez a fájdalom. 10 órakor elballagtam a mentőállomásra , ott azonnal EKG , megállapították, hogy infarktusom van. Azonnal kórházba szállítottak, ahol másnap további vizsgálatokat végeztek Később kiderült, hogy 3 ér kettő koszorúér lóg a levegőben , egy pedig elzáródott . 1 hét múlva a Honvéd Kórházban megoperáltak. Kicserélték a három eremet, melyeket a lábamból vettek ki.Gondos jó ápolást kaptam. A műtétem augusztus 7-én volt és október 12-én dolgoztam. Könnyű fizikai munkát azóta tudok végezni,mint fűnyírás ,kapálás,amit előtte már régóta nem. Nem is gondoltam rá ,hogy a szívemnek van valami baja,mivel már volt nyaki ütőér műtétem előtte 2004-ben . Meggyógyultam és ez a lényeg 5 gyönyörű unokám van . 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, fulladásrohamok, lábszár járásra fokozódó fájdalma, magas vérnyomás
Általános tünetek:
izzadás, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom  
Gyógyszerek: Aspirin protekt, tricace, nebivovol plava, amblopidin sandoz, zokor 
Alternatív gyógymódok: Gyógyteákat iszom, séta, Füreden tanult gyógytorna naponta 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Balatonfüred Szívkórház 
 
beküldte: obsitos (65 éves férfi)    |    időpont: 2010. október 13. 17:34  
Történet: 2010.10.01-jén reggel 5 óra után bal felső mellkasi fájdalomra ébredtem, nem volt erős, betudtam az évek óta kezelt nyaki gerinc- és a március óta jelentkező, kezelt bal vállfájdalom kisugárzó hatásának. Elmúlt; majd 11 óra után újra sajogni kezdett, kicsit lepihentem, elmúlt. Este 19 órakor nem volt kedvem rágyújtani, UNDORT váltott ki még a gondolata is. 20 órakor kegyetlenül beletérdelt valaki a bal mellkasomba, a gyomromat csavarta, a bal könyököm fájt és zsibbadt. 20.15-kor erősen fájni kezdett a bal rágóizom az állkapocsnál, kicsit később már mindkettő annyira fájt, mintha gumicsontot rágtam volna egész nap ! Ekkor hívott a feleségem ügyeletes orvost, aki EKG vizsgálat után azonnal esetkocsit rendelt, jöttek, vittek, HONVÉD Kórházban stent beültetés percek alatt (Dr. Korda András) és csapata. Másnap-harmadnap nem győztem kajálni, gondos ápolásban részesültem, 4-én már haza is engedtek ! Szívizom elhalás NEM történt, ECHO vizsgálatnál külön örvendezett mindenki ! 
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
akut hasi fájdalom, gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom
Általános tünetek:
hasi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, váll vájdalom, végtag fájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
kattanó csípőizület  
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: Bisoprolol; Atorva-Teva; Aspirin-Protect; Kardogrel; Coverex; gyomorkímélésre: Pantacid flux. 
Alternatív gyógymódok: Séta. Dohányzás teljes elhagyása (egyenlőre tartom magam; nagyobbik lányom tegnap felhívott, keresztkérdése:-ma már rágyújtottál ?) 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Várom a B.füredre szóló 3 hetes beutalást 
 
beküldte: szremi (65 éves nő)    |    időpont: 2010. október 8. 16:44  
Történet: Az én történetem 2008 április 23-án történt.Ugyan is soha nem voltak szívpanaszaim,de sajnos azon az áprilisi éjszakán egy olyan rettenetes mellkasi fájdalmaim voltak,hogy tudtam hogy infarktusom van.De hála a csodáknak jó időben és jó kezek közé kerültem.Köszönhetően a Tatabányai Szent Borbála korház ügyeletes kardiológusának dr.Torma Gábornak,aki azonnal intézkedett és azonnal felszállitottak Budapestre a Városmajori korházba.És végül is dr. FÜlöp Gábornak köszönhetem,hogy életben maradtam, mert azonnal egy katéteres beavatkozást csinált,amiért a mai napig is hálás vagyok és sohanem felejtem el.Egy hét lábadozás után felküldtek a Balatonfüredi Szívkorházba rehabilitációra ahová minden évben elmegyek.Nagyon sokat segít az ottani kezelés,ha nem volna ilyen lehetőség elsem tudom képzelni mi lenne ezzel a sok szívbeteg emberekkel.Sajnos a kezelések melett azért állandóan attol félek mikor ér utol egy következő szívroham ami lehet nem lessz ilyen szerencsés. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus
Ideg-, csont- és izomrendszer:
lábfájdalom
Szem:
látáscsökkenés  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
lábfájdalom (néha csak terhelésre)  
Kórház, rendelő: Szent Borbála Kórház (Komárom-Esztergom megye, Tatabánya)  
Gyógyszerek: Szedek a mai napig is. 
Alternatív gyógymódok: séta,bicikli 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: három alkalommal 
 
beküldte: laci52 (60 éves férfi)    |    időpont: 2010. október 2. 12:24  
Történet: 2006-n kaptam az első infarktust, ez hátsófali volt, ezt nem kezelték, mert nem ismerték fel. 2008 elején három ér betegséget diagnosztizáltak, bypass műtétet javasoltak, ezt még ebben az évben elvégezték sikertelenül, itt kaptam a második infarktust, a műtétet végző kórházban, amit csak késve, órák múlva kezdtek kezelni. A műtét után 5 hét rehabilitáció, ami csak rontott az állapotomon. Utána már Budapesten, hónapokig kezeltek mire újabb műtétet tudtak elvégezni, ez már a bypasson túl billentyű műtét is volt. A második műtét ugyan sikeres volt, de mivel nem időben végezték el, a teljes gyógyulás elmaradt. A második műtét kései elvégzése kifejezetten az első műtétet végző és a rehabilitációt végző kórházak hibája. Jelenleg is szívelégtelenségem van, ami már nem gyógyul meg, a transzplantációt még nem biztos hogy megúsztam, de reménykedem. 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, gyengeség (fizikai), lábdagadás, mellkasi fájdalom
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, légszomj
Szájüreg:
ínygyulladás
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd, rekedtség  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), levertség, mellkasi fájdalom, rossz közérzet
Szem:
égő szem, látászavar
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, fájdalmas székelés, hányás
Lágyrészek:
férfiaknál az emlő fájdalma, érzékenysége
Magatartás, felismerés, érzelem:
hallucinációk, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség
Szájüreg:
ínygyulladás
Keringés és légzés:
légzési mellkasfájdalom, nehézlégzés, orrvérzés, szívmegnagyobbodás
Vér, vérképző rendszer:
vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam  
Gyógyszerek: Concor COR, Cordarone, Diaprel MR, Furon, Inspra, Emillan, Kaldyum, Ezetrol, Olicard, Plagrel, Portiron, Preductal MR. 
Alternatív gyógymódok: Séta 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: két alkalommal 
 
beküldte: Kuti Erika (57 éves nő)    |    időpont: 2010. február 28. 12:09  
Történet: 2009. május 26-án kaptam infarktust, egy stentet ültettek be. 2009. novemberében átestem egy alsó végtagi bypass műtétem. Alsó végtagi keringésem helyre állt, a szívem sajnos még edzetlen mivel nem tudtam elegendőt mozogni a lábfájdalmaim miatt, terhelésre a vérnyomásom felmegy. Jelenlegi max. teljesítményem 4,5-5 MET. Most már naponta kerékpározok(szoba bicikli), 2 órát gyalogolok, a házimunkát el tudom végezni, de sajnos még dolgozni nem mehetek. Mindent megteszek a javulásomért s bízom benne, hogy meg lesz az eredménye 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
éjszakai izzadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre)
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, gyomorégés, hányinger
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, viezeletcsepegés
Szem:
látászavar
Keringés és légzés:
légszomj, magas vérnyomás  
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)  
Gyógyszerek: Plavix, Aspirin protect, Nebilet, Covarex, Covercard, Adexor, Frontin, Atorvox, Noacid 
Alternatív gyógymódok: Omega - 3 Mélytengeri halolaj kapszula, Cetebe, 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Sopron rehab. int. 
 
beküldte: szigy (-63 éves férfi)    |    időpont: 2009. június 11. 16:02  
Történet: 14 évre tartok igényt, különben az egész hidegen hagy, mivel hívő r.kat. vagyok, ha nem is bigott, és örülök, hogy az Apostoli Szentszék visszaváltoztatta az eredeti szöveget Úrfelmutatáskor a "mindenkiért" helyett "sokakért" áldozta fel Isten Krisztust. Szabad világi ferences vagyok, a világi rendből kiléptem, az I. Rend elfogadta, hogy renden kívüli szabad ferences életet éljek, tudomásulvették, megáldottak. Látni való, hogy buta embereket nem tűrök, és bizonyos hittudományi kérdésekben egész más válaszokat adok, mint a Szentszék. Azt szeretném megérni, hogy adjon az Isten szebb jövőt. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
egyéb mellkasi fájdalom, fájdalmas légvétel, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, lábszár járásra fokozódó fájdalma, szaglászavar, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, terheléskor légszomj, visszeresség (tágult vénák), zihálás
Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél
Általános tünetek:
fejfájás, lábdagadás, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom
Lágyrészek:
férfiaknál az emlő fájdalma, érzékenysége  
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, zsibbadás
Általános tünetek:
derékfájás, fényérzékenység, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, testsúlytöbblet
Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél
Húgyrendszer:
gyenge vizeletsugár, nehezen induló vizelet
Ivarszervek:
gynecomastia (a férfi emlő abnormális növekedése)
Keringés és légzés:
hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, szaglászavar, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, visszeresség (tágult vénák)
Has és emésztő rendszer:
vérző aranyér
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
világos bőr, szőke haj, kék szemek, vizenyő (boka, lábszár, lábfej duzzanata)  
Kórház, rendelő: Bajcsy-Zsilinszky Kórház (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: A súlyosbodással változtak, műtét után is. Ma főleg: Aspirin Protect vagy Astrix, Accupro (most váltok Coverexre), Nitroderm TTS, Betaloc(most váltok ZOK-ra)Lipidil 267, Decholest, Medazepam Q, Quamatel, Furosemid, Kálium-R 
Alternatív gyógymódok: Egyszer pénz helyett kaptam egy természetgyógyászhoz való befizetést, annyit értek a bogyói, mintha elmondtam volna a kisegyszeregyet, sport, a versenyzéstől pár hónapja eltiltva, séta 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Mikor? Bypass-műtét után: Szabolcs u., Bajcsy-Zs. Kház, Balatonfüred, többször Bfüred, eleinte havonta, most háromgavonta ellenőrzés, felülvizsgálatra: Bajcsy-Zs., megállapították, hogy műthetetlen, tágíthatatlan, teljesen elzáródott erek mellett minimális kisérműködés dolgozik, a beépített kapcsolat a nyaki és a hasi artériához eldugult, megoldhatatlan. Várható: 1, usque 10 év, majd elválik. 
 
beküldte: (45 éves )    |    időpont: 2009. május 17. 09:58  
Történet: 2001 januárjában hármas bypass mütétemet követöen álapotom rosszabodását álapitották meg.Azota évente 3-4 szivkatéterezésem van.Amiota egymás után átestem 4 imfarktuson,2-3 havonta ismétlik hogy ereim álapotát fentudják tartani.Gyogyulási esélyem nincs. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
fulladás-érzés, fulladásrohamok, gyenge pulzus, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lefekvéskor nehézlégzés, magas vérnyomás, pulzus megváltozása, szapora szívműködés, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, szívdobogás érzés, szívmegnagyobbodás, szívverés kihagyása, terheléskor légszomj, vérnyomásváltozás
Általános tünetek:
kezek és lábak zsibbadása, lábdagadás, végtag fájdalom  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, váll vájdalom  
Kórház, rendelő: PTE OEKK ÁOK Szívgyógyászati Klinika (Baranya megye, Pécs)  
Gyógyszerek: Betaloc Zok,Coverex,Asasantin,Plavix,Crestor,Norvasc,Adexor,Furosemid,Kalium-R,Magne B6,Quamatel,Diovan. 
Alternatív gyógymódok: séta 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Pécsi megyei korház kardiologiai rehabilitációs osztályán 
 
beküldte: Az oreg (-64 éves férfi)    |    időpont: 2008. augusztus 4. 20:35  
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, gyengeség (fizikai), ingerültség, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet
Keringés és légzés:
egyéb mellkasi fájdalom, fulladás-érzés, légzési mellkasfájdalom, száraz köhögés, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, terheléskor légszomj  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
mellkasi fájdalom  
Kórház, rendelő: Magyar Imre Kórház (Veszprém megye, Ajka)  
Gyógyszerek: A Aspirin protekt-Preduktal MR-Sinvastatin 40-Nitromint sprai- Bisoblok-Lucetan 1200- 
Alternatív gyógymódok: 5 xKatétereztek Zalaegerszegen beültettek 7 stentet Az Országos E.ü. Központban egy katéterezés Szent János Korház infarktus miatt kezeltek. 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Balatonfüred Szivkorház 
 
beküldte: lzsuzsa (56 éves nő)    |    időpont: 2008. július 29. 14:25  
Történet: Nagyon szeretnék újra elmenni Bfüredre,mert igazán mindent megtettek a gyógyulásért!!!! Hiányoznak azok a kezelések, pihenés, és betegtársaimmal való beszélgetések. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, köhögés, lábszár járásra fokozódó fájdalma, lassú szívműködés, légszomj, nehézlégzés, szapora szívműködés, száraz köhögés, szívdobogás érzés, szívritmuszavar, szívverés kihagyása, szívzörejek és egyéb szíveredetű hangjelenségek  
Kórház, rendelő: SZTE ÁOK Szívsebészeti Osztály (Csongrád megye, Szeged)  
Gyógyszerek: BetalocZok Retard 50mg. corvatonretard,zokor.preductál mr plavix, xanaxsr1mg,citapram40mg,nitrodur tapasz, szükség setén ntrolinq spray. 
Alternatív gyógymódok: szív katéterezés 3 ebből egy stent beültetés, 2000-ben szívműtét, 3 ércsere 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Deszk, Balatonfüredi Szívkórház 
 
beküldte: HalaszIstvan (60 éves férfi)    |    időpont: 2008. július 25. 06:35  
Történet: A mai napig gyenge, fáradt vagyok. Esőss izzadás, gyengeség lép fel. Néha a sprét kell használnom. ( Nitromint ) 2002. 09. 24.-én lettem russzul. A mentő szálításra már nem emlékszem, 10 napig mély altatásban,( mesterségeskóma) tartottak. a 10. nap után, csak a negyedik kisérletre sikerült vissza hozni a valós világba. Röviden ennyi. 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, izületi fájdalom, izzadás, mellkasi fájdalom
Keringés és légzés:
légszomj, magas vérnyomás, sóhajtozás, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), izomfájdalom, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, végtag fájdalom
Keringés és légzés:
sóhajtozás, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, szívdobogás érzés  
Kórház, rendelő: Kátai Gábor Kórház (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag)  
Gyógyszerek: BetalocZOK, Ednyt, Lipanor,Nitromint, Corvaton retard, Preduktal MR, Aspirin protct. 
Alternatív gyógymódok: Éves szinten Kardiológiai szak vizsgálat. Terheléses E.K.G. Ultra hang. Havi szinten háziorvosi vizsgálat. 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Balatonfüredi szanatórium. Torna, kerékpár, lépcsőzés. 
 
beküldte: mag.agi (-68 éves nő)    |    időpont: 2008. július 24. 16:48  
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, hidegrázás, izületi fájdalom, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, testsúlytöbblet, váll vájdalom
Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Keringés és légzés:
hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, légzési mellkasfájdalom, magas vérnyomás, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom  
Kórház, rendelő: DEOEC Kardiológiai Intézet (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)  
Gyógyszerek: Preductal MR, Concor, Tritace, Aspirin Protect, Simvacol,Mercformin 
Alternatív gyógymódok: testsúlycsökkentés,több testmozgás,úszás, biciglizés, jóga 
Meggyógyult: igen 
 
beküldte: buboka (61 éves nő)    |    időpont: 2008. július 12. 20:45  
Történet: Mivel a kórházi kezelésnél nincs egyéb választási lehetőség, ezért jelöltem be, de a valóságban családi okok miatt saját felelősségre nem mentem kórházba, a kerületi Szakorvosi Rendelőintézetbe járok negyedévente kontrollra. Közben végeztek egy izotópos szívizom vizsgálatot is, kiderült, hogy a szívizom hátsó részének több mint a fele elhalt. Jelenleg a gyógyszeres therápia mellett nincs különösebb panaszom, csak az időjárási frontokat érzem meg jobban. 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, hát fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, váll vájdalom  
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, fájdalmas légvétel, gyenge pulzus, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, légszomj, légzési mellkasfájdalom, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom  
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: Aspirin Protect, Betaloc Zok 50 mg, Ednyt, Nitro dur tapasz, Atorva Teva 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Nem volt 
 
beküldte: Túlélő (63 éves férfi)    |    időpont: 2008. július 12. 20:29  
Történet: 10 évig magas vérnyomással kezeltek,utánna a munkahelyi stressz hatására infarktus,koszorú erek beszükülése ezt szívkatéterezéssel állapították meg 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
fulladás-érzés, magas vérnyomás, szapora szívműködés, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom  
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
fulladás-érzés, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, horkolás, légzési mellkasfájdalom, magas vérnyomás, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, szívzörejek és egyéb szíveredetű hangjelenségek  
Kórház, rendelő: Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza (Csongrád megye, Deszk)  
Gyógyszerek: aszpirinprotec,betaloc,chinotal,adexor,felodipin,tritace,nitrodurr szívtapasz,nitromin spréh, 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: sétálás,kerékpározás,uszás,napi 20 perc laza torna 
 
beküldte: tedit (56 éves nő)    |    időpont: 2008. július 12. 14:09  
Történet: Infarktus kialakulása előtt vettek fel az Országos Mentőkórházba, mikor kialakult a hátfali infarktusom, már régen az intenziv osztályon kaptam a kezeléseket. Nagy szerencsén volt. 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
hát fájdalom, hidegrázás, levertség, nyakfájás, váll vájdalom  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
hidegrázás, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, nyakfájás, rossz közérzet  
Kórház, rendelő: Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: Betaloc ZOK, Co Renitec, Astrix, Simvacol, 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Javasolták, de nem vettem igénybe 
 
beküldte: DT (39 éves férfi)    |    időpont: 2008. július 3. 23:02  
Történet: A mai napig a sterssz hatásokra előjönnek a korábbi tünetek , ha elhanyagolom a relaxációs gyakorlatokat ,ill., ha hagyom nap mint nap feszültséget felgyülemleni . Igazából nem tudom mi lenne a hosszútávú megoldás . 
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fokozott étvágy, hát fájdalom, ingerültség, mellkasi fájdalom, testsúlytöbblet, váll vájdalom
Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség
Keringés és légzés:
légzési mellkasfájdalom, szapora szívműködés, szívdobogás érzés  
Kórház, rendelő: Dr. Batthyány Strattmann László Kórház-Rendelőintézet (Vas megye, Körmend)  
Gyógyszerek: kezelőorvos javasoolta, de elutasítottam a gyógyszeres kezelést 
Alternatív gyógymódok: Staesszes életmód miatt erős mellkasi fájdalmak miatt a fent emlitett tüneteket tapasztaltam ,majd ezek állandósultak . Egy erős mellkasi fájdalom után jelentkeztem a kórházban . Az EKG szerint a szininfarktus felé vezető úton jártam . Az orvos életmódváltást javasolt . Pszichológushoz irányított , aki egyenlőre gyógyszeres kezelés nélkül seített - határozottan sokat - relaxálni ,ellazulni ,legyőzni a munkával járó starsszt . 
Meggyógyult: igen 
 
beküldte: Dolna (-67 éves nő)    |    időpont: 2008. június 30. 03:04  
Történet: Szívkatéterezés során /Zalaegerszegi Szívsebészeten/ stent beültetés történt. 
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lassú szívműködés, nyakba, vállba, hátba, hasba sugárzó éles, szúró fájdalom, mely felülésre enyhül, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, gyengeség (fizikai), mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, váll vájdalom, végtag fájdalom  
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, rossz közérzet, szorongás, váll vájdalom
Keringés és légzés:
hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom
Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szorongás  
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)  
Gyógyszerek: Adexor, Astrix, Crestor, Coverex, Nebilet 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: aktív pihenés 
 
beküldte: polt53 (62 éves férfi)    |    időpont: 2008. június 24. 14:21  
Történet: Sztent beültetés után munkába álltam és rendszeres ellenőrzés mellett tünetmentes. Megjegyzem az infarktusnak semmilyen előjele nem volt 
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Veszprém megye, Veszprém)  
Gyógyszerek: astrix betaloc zok renitec 
Alternatív gyógymódok: munka melletti kerékpározás 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: Balatonfüred Állami Szívkórház 
 
beküldte: rencstibi (45 éves férfi)    |    időpont: 2008. június 24. 12:10  
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, magas vérnyomás, szívdobogás érzés
Általános tünetek:
kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, rossz közérzet
Magatartás, felismerés, érzelem:
szorongás  
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: aspirin protect 
Alternatív gyógymódok: dohányzás elhagyása,stresszmentes élet 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: aktiv pihenés 
 
beküldte: telepathic (-65 éves férfi)    |    időpont: 2008. június 24. 11:50  
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fejfájás, kezek és lábak zsibbadása  
Kórház, rendelő: Bajcsy-Zsilinszky Kórház (Budapest, Budapest)  
Gyógyszerek: aszpirin zocor concor 
Alternatív gyógymódok: bicikli-torna 
Meggyógyult: nem 
Rehabilitáció: Balatonfüred- rehab kórház 
 
beküldte: betegszoba.hu (55 éves nő)    |    időpont: 2008. június 14. 12:45  
Történet: A koszorúserek meszesedése következtében szűkül az erek keresztmetszete, azért fokozott szükséglet esetén (pl.: fizikai terhelésre, vagy stressz esetén) nem jut elég vér a szívizom sejteihez. Ilyenkor a jellegzetes mellkasi fájdalom (angina pectoris) terhelésre jelentkezik, és pihenésre, vagy a nyelv alá helyezhető/ fújható nitrátra oldódik (stabil angina). Instabil angina pectorisról van szó, ha a fájdalom nyugalomban is, kiszámíthatatlanul jelentkezik, és a rohamok súlyosabbak, vagy gyakoribbak. Ilyenkor a szívinfarktus kockázata jelentősen megnő. A szívinfarktus akkor alakul ki, ha a meszes plakkon véralvadék alakul ki, és ez hirtelen teljes egészében elzárja az eret. Ilyenkor a vállba, karba sugárzó fájdalom nem szűnik sem gyógyszerre, sem pihenésre, sőt izzadással, halálfélelmmel, hányingerrel, hányással társul. A szívinfarktus vészhelyzet, azonnali beavatkozást igényel. 
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrpír, nyirkos bőr, sápadtság
Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), izzadás, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, szorongás
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szapora légzés, szapora szívműködés, szegycsont mögötti (retrosternalis), rohamokban jelentkező szorító, szúró, nyomó mellkasi fájdalom, szívritmuszavar  
Gyógyszerek: Vérnyomás- és vérzsír (koleszterin)-csökkentő szerek, vérhígítók, nitrátok, fájdalomcsillapítás. Szívroham esetén erős fájdalomcsillapításra, nyugtatásra van szükség, ha katétere labor nem áll rendelkezésre és nincs ellenjavallat, gyógyszeres vérrögoldást kell elkezdeni, mely a vérrög feloldásával helyreállítja az érintett koszorúsérben a keringést. 
Alternatív gyógymódok: A koszorúsérbetegségek alapvető diagnosztikai és kezelési módszere napjainkban a szívkatéterezés. A diagnosztikus katéterezés során megállíptható a koszorúsérszűkületek helye, mértéke, súlyossága, éren belüli ultrahanggal még a plakkok összetétele is. Súlyos szűkületeket ballontágítással azonnal lehet kezelni. Az ér nyitvatartására ún. stentet (érbe helyezhető apró fémcsövecske), esetenként gyógyszerkibocsátó stentet lehet alkalmazni. A szívroham kezelésére szintén első számú választandó megoldás - ellenjavallat hiányában - a koszorúsérplasztika, ami a vérrög eltávolítását (vagy az érfalba préselését), az ér tágítását és többnyire stent felhelyezését foglalja magában. 
Meggyógyult: igen 
Rehabilitáció: A stabil angina kórjóslata sokkal kedvezőbb az instabil formához képest. Instabil angina esetén a súlyos szövődmények, elsősorban a szívroham kockázata jelentősen megnő. A szívroham kimenetele számos tényezőtől (beteg általános állapota, az elzárt ér által ellátott terület mérete, a beavatkozás gyorsasága, stb.) függ, de még mindig a vezető halálokok között találjuk. Szövődményként hirtelen halál, szívritmuszavar, szívkamrafal-repedés, billentyűszakadás, szívelégtelenség, szívkamrafal-tágulat, benne vérrögképződés, későbbi agyértrombózis kockázatával fordulhat elő. 
 
   
oldal:    1
   
   
   
             
    megjegyezzem?
    Elfelejtett jelszó

    FELHASZNÁLÓI
   REGISZTRÁCIÓ


   ORVOS REGISZTRÁCIÓ

   INTÉZMÉNYI REG.


1. Pánikbetegség
2. Sarokcsont gyulladás (sarkantyú)
3. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
4. Reumatoid arthritis
5. Depresszió
6. Koszorúér-betegségek (angina pectoris, szívinfarktus, hirtelen halál)
7. Pollen allergia
8. Csonttörések
9. 2-es típusú (időskori) diabétesz
10. Emlőrák


1. Semmelweis II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
2. PTE OEKK ÁOK Szívgyógyászati Klinika
3. Mór Városi Kórház-Rendelőintézet


1. Danubius Health Spa Resort Hévíz
2. Hunguest Hotel Szieszta
3. Hotel Piroska
4. Hotel Eger & Park
5. Park Inn SárvárDr. Péter Róbert
audiológia, fül-orr-gégészet, gyermek fül-orr-gégészet
Budapest
Dr. Péter Róbert
» Elérhetőség
» Bemutatkozás, specialitás
név:
szakrendelés:
terület:


h i r d e t é s
Betegség kereső:
Betegségek kategóriánként:


Allergiás megbetegedések

Élelmiszer allergia, Egyéb allergiák, Gyógyszer allergia, ...
 
 

Balesetek, sérülések, mérgezések

Gázmérgezés, Bursitis, Shock (sokk), ...
 
 

Bőrbetegségek

Pikkelysömör (psoriasis), Melanoma - festéksejtes bőrdaganat, Festékes anyajegy, ...
 


Cukorbetegség (diabétesz)

1-es típusú (fiatalkori) diabétesz, 2-es típusú (időskori) diabétesz, Hipoglikémia, ...
 
 

Daganatos megbetegedések

Kötőszöveti eredetű daganatok, Petefészekrák, Hererák, ...
 
 

Emésztőrendszeri betegségek

Gasztrointesztinális perforáció, Gyomor-nyelőcső reflux (GORB, GERD), Botulizmus, ...
 


Fejlődési rendellenességek

Hiperkinézis, Csont- és izületi fejlődési rendellenességek, Táplálkozási szervrendszer fejlődési rendellenességei, ...
 
 

Férfi egészségügyi problémák

Herezacskóvisszeresség, Herecsavarodás (torsio testis), Heretuberkulózis (orchidoepididymitis tuberculosa), ...
 
 

Fertőző betegségek

Agyhártyagyulladás, Dengue-láz, Szalmonella-fertőzés, ...
 


Fogászat, szájsebészet, szájápolás

Afták, A fogágy, fogíny betegségei , Fogszuvasodás, ...
 
 

Fül-orr gégészet

Arcüreg-gyulladás, Siketség, Orrpolip, ...
 
 

Gyermekgyógyászat

Oltási szövődmények, Krupp, Fenilketonúria, ...
 


Hormonális betegségek

Cukorbetegség, Női nemi hormonok betegségei, Cushing-szindróma, ...
 
 

Ideggyógyászati megbetegedések

Tay–Sachs-szindróma, Creutzfeldt-jakob kór, Demencia, ...
 
 

Immunológia, hematológia

Autoimmun betegség, Hemofília, Guillain-Barre szindróma, ...
 


Nemi betegségek

Chlamydia, HPV, hegyes függöly, vírusos szemölcs, Tripper, kankó (gonorrhea), ...
 
 

Ortopédia

Izombetegségek, Lúdtalp, Bokaízület betegségei, szalagsérülések, ...
 
 

Pszichiátriai megbetegedések

Depresszió, Asperger-szindróma, Korszakov-szindróma, ...
 


Reumatológiai megbegetedések

SLE (bőrfarkas), Reumatoid arthritis, Fibrosus dysplasia, ...
 
 

Sebészet

Lágyéksérv, Vakbélgyulladás, Vérmérgezés, ...
 
 

Szemészet

Távollátás, Jégárpa, Szürkehályog (katarakta), ...
 


Szív- és érrendszeri betegségek

Dilatatív kardiomiopátia, Gyulladásos szívbetegségek (szívbelhártya, szívburok, szívizomzat), Coarctatio aortae , ...
 
 

Szülészet, nőgyógyászat

Petefészek-ciszták, Meddőség, Külső nemiszerv- és hüvelygyulladás, ...
 
 

Táplálkozási betegségek

Anorexia, Farkasvakság, Angol-kór, ...
 


Tüdő- és légúti megbetegedések

Légmell, COPD, Porártalom (szilikózis, azbesztózis, stb.), ...
 
 

Vese- és húgyúti megbetegedések

Heveny hólyaggyulladás, Vizelet-inkontinencia, Vesemedence-gyulladás, ...
 
   
 
 
  Médiaajánlat | Impresszum | Adatvédelem | Felhasználási feltételek
Copyright © Orvosi Evidencia Kft. 2015