Szív- és érrendszer

A bolgár közúti szerencsétlenségek kifosztották a vérbankokat

betegszoba.hu


A bolgár közutakon történő autóbalesetekben elszenvedett sérülések magas száma idén nyáron kiürítette a vérbankokat, fellendítve a már amúgy is működő illegális vérkereskedelmet.

"A kórházak többségében tragikus a vérhelyzet augusztusban" - nyilatkozta Balina Bozova, a Haszkovó város közelében lévő kórház transzfúziós részlegének vezetője a Standard napilapnak. "Az osztályunknak csupán a minimális vérutánpótlás áll rendelkezésére mindegyik vércsoportból, ezért ha olyan súlyos helyzet adódna, amikor nagy mennyiségű vért kell adnunk a betegeknek, bajosan tudnánk megbirkózni vele."

Ez pedig a legnagyobb bolgár kórházakat a tervezett műtétek elhalasztására kényszerítette, mivel nincs elég vér, sem elegendő számú szabad ágy az intenzívosztályokon.

"A hozzáférhető vérutánpótlással alig tudjuk megoldani a sürgősségi eseteket, nem beszélve a tervezett műtétekről" - nyiltakozta az AFP hírügynökségnek Andrej Andrejev, az Országos Transzfúzió és Hematológia Központ vezetője.#img1#

"Azért kell elhalasztanunk a tervezett műtéteket, mert az autóbalesetesek miatt nincs hely az intenzívosztályon" - mondta a Sztojan Tonev, a katonai orvosi akadémia igazgatója nemrégiben az újságíróknak, hozzátéve, hogy a bulgáriai közutakon "valósággal katasztrofális" a helyzet.

Anfrejev szerint műtét közben egy sürgősségi betegnek háromszor annyi vérre van szüksége, mint egy átlagos betegnek. "Néha a szükségesnél kevesebbet adtunk nekik, de túlélték" - állítja.

A bolgár utakon évente átlagosan ezren halnak meg és tízezren sérülnek meg autóbalesetben, amit a Világbank közúti biztonságról készített tanulmánya túl magasnak ítélt a 7,6 millió lakosú országban. Ez a szám körülbelül 20 százalékkal haladja meg az európai uniós átlagot. A rettenetes helyzet okaiként a rosszul képzett vezetőket és a rossz minőségű utakat említik.

A számadat idén nyáron is emelkedik, mivel egyre több ember, különösen motoros vág neki az utaknak. "A nyári hónapoban a betegek 80 százaléka autóbalesetes" - nyilatkozta Nyikolaj Petrov, a katonai orvosi akadémia intenzívosztályának vezetője.

Az orvosok arra szólítanak fel, hogy a baleseteket okozó emberek szolgáljanak kórházi önkéntesként, vagy kötelezzék őket véradásra, hogy enyhítsék az önkéntes véradók akut hiányát. "2007-ben 152 000 véradás volt, ami 1000 emberre lebontva 19,7 százalékos arányt jelent. Az európai átlag 1000 emberből 22-26 személy" - mondta Andrejev. Ezen kívül a véradások mindössze 10-15 százaléka önkéntes. Az utánpótlás közel 80 százalékát úgy szerzik, hogy a kórházak a betegek hozzátartozóit titokban ráveszik arra, hogy a gyors operáció érdekében adjanak vért. E félig illegális véradások nélkül sok betegnek hosszú ideig kellene várakoznia a tervezett műtétre.

"Édesapámnak két műtéte volt: az egyik sürgősségi, és akkor nem kértek meg bennünket véradásra, a második viszont programozott volt, és az orvosok azt mondták, hogy egy rokonnak kell vért adnia hozzá" - nyilatkozta az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő 60 éves vegyész.

Egyesek üzletet is csináltak a helyzetből.

Néhány roma mindig sorban áll a véradó központ előtt Szófia belvárosában, hogy vért adjon - de csak bizonyos áron, ami akár a 2-300 levát (100-150 eurót) is elérheti egy 0,45 literes zacskóért. A vegyész elmondása szerint, aki édesapja műtétjéhez megvásárolta a vért, négy évvel ezelőtt ugyanez a mennyiség 40 levát ért.

"A vérkereskedelemért az is felelős, aki megvásárolja, és az is, aki eladja" - véli Andrejev. A vérkereskedelem öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, a gyakorlatban azonban szinte lehetetlen bebizonyítani, mivel a vásárlók nem hajlandók tanúskodni a vért árusító bandák ellen.

"A kínálatot a kereslet határozza meg. Ha több embert tudnánk rávenni ingyenes véradásra, és teljes egészében lefednénk a kórház keresletét, ezek a bűnözők örökre eltűnnének" - állítja Andrejev.

Bulgáriában a kommunizmus bukása óta tapasztalhatók problémák a véradással kapcsolatban. A rendszerváltás előtt az összes katonának kötelezően vért kellett adnia. Az esetleges fertőzésekről és vérkereskedelemről szóló pletykák az amúgy készséges embereket is elriasztják a véradástól.