Szexuális egészség

Válaszkártyák a szexuális szokások megismerésére


A Brown Egyetem szociológusai kifejlesztettek egy új közvélemény-kutatási eszközt, aminek segítségével meghízhatóbb adatokat tudnak rögzíteni az etiópiai tinédzserek és fiatal felnőttek kockázatos szexuális életéről, mint a hagyományos szemtől-szembeni interjúk során.

Az új találmány egyszerű, könnyen hordozható és olcsó. Egy nonverbális válaszkártyáról van szó, melynek használatával a válaszadók szavak nélkül, őszintén és bizalmasan kommunikálhatnak a személyes közvélemény-kutatás során. David Lindsrom és Dennis Hogan szociológia professzorok, illetve Megan Klein Hattori a kutatási eredményeiket a Studies in Family Planning című folyóirat decemberi számában jelentették meg.

A HIV/AIDS vírus terjedésének sikeres visszaszorításához minél pontosabb és megbízhatóbb adatokra van szükség a fiatalok kockázatos szexuális szokásaival kapcsolatban, ám ezt sokszor megnehezítik a szándékosan félrevezető válaszok egyes kényes témák esetében.

Az új nonverbális válaszkártya valójában egy 22 x 28 cm méretű laminált lap, melynek van egy kérdező és egy válaszadó oldala. Mindkét oldal 35 kis cellára van felosztva, a cellák középen kis lyukakkal. A lap válaszadó oldalán írott, számozott és színkódos válaszok találhatók. Válaszadás esetén az interjúalanynak csak egy kis botot kell a megfelelő lyukba szúrni, így a túloldalon a kérdező is látja a válaszokat.

A kutatók megállapították, hogy a hagyományos személyes interjúkhoz képest, az új módszerrel kétszer többen válaszolták például azt, hogy házasság előtt éltek szexuális életet. A verbális interjúk során a válaszadók fele állította, hogy tudja, hol lehet óvszerhez jutni, míg a válaszkártyát használók csupán 37%-a mondta ugyanezt. Ebből és a hasonló példákból egyértelműen kiderül, hogy a kényesebb kérdésekre őszintébben válaszolnak az alanyok a válaszkártyák használatakor.