Szexuális egészség

Új nemi betegség terjed

betegszoba.hu


Egy új vizsgálat szerint egy viszonylag új, nemi úton terjedő betegség gyakorisága megelőzte a gonorrhoeáét (kankó) az amerikai fiatal felnőttek körében.

A Mycoplasma genitaliumot először az 1980-as években azonosították. Férfiakban húgycsőgyulladást, nőkben méhnyak és méhnyálkahártya gyulladást okozhat, amely meddőséghez vezethet, bár az esetek többségében tünetmentes a fertőzés.

A jelen vizsgálatban a Washington Egyetem kutatói a 18 és 27 éves korosztályból 1714 nőt és 1218 férfit vizsgáltak meg az amerikai nemzeti kamaszkori egészségi állapotot felmérő vizsgálat keretében. Az eredményeket az American Journal of Public Health című folyóiratban közölték.

A kutatók a résztvevők 1 százalékában találtak Mycoplasma genitalium fertőzést, ezzel szemben a gonorrhoea gyakorisága csak 0,4 százalék volt. A chlamydia fertőzés 4,2 százalékban fordult elő.

A Mycoplasma genitalium fertőzés 11-szer gyakoribb volt azok között, akik együtt élnek partnerükkel, 7-szer gyakoribb a feketék között, és négyszer gyakoribb azoknál akik óvszert használnak. Egy fertőzött egyén sem tapasztalt folyást, váladékozást.

"A M. genitalium fertőzések többsége tünetmentes, éppúgy, mint a clamydia fertőzés." - mondta kutatást vezető Dr. Lisa Manhart. "A clamydiával ellentétben talán még korai a M. genitalium szűrés széleskörű javaslata. Egyelőre nincsen forgalomban olyan teszt, amelyik kimutatja a kórokozót" - magyarázta a szakember, aki kollégáival közösen írt tanulmányában felhívta a figyelmet arra, hogy még nem egyértelmű, a M. genitalium fertőzött egyéneknek szükséges vagy hasznos-e a kezelés, és ha igen, milyen antimikrobális készítményre lenne szükség.