Szexuális egészség

Összefognak a nők a nemi erőszak ellen

betegszoba.hu


Palalában, a közép-libériában található faluban a 14 évig tartó polgárháború során a felkelők tetteitől szenvedő nők szeretnék megállítani az ellenük irányuló erőszakot és visszaállítani a békét településeiken.

Famah Kowh arcán látszik az elmúlt 60 év, az asszony élénken emlékszik az 1989-2003-as háborúra Libériában, valamint mivel Gbarnga közelében él, az egykori hadúr és háborús bűnös, Charles Taylor vezette lázadók uralmára is. "Mi, asszonyok jelentettük a hagyományt és a szokásokat, mi fogtuk össze a társadalmat, így a lázadók minket próbáltak megalázni, elpusztítani, és mi mindent elvesztettünk a háború során" - mondta el Kowh. "Néhányukat megölték, mások végignézték, hogyan gyilkolják meg bátyjukat, férjüket vagy gyermeküket, sokunkat megerőszakolták" - emlékezik az asszony a palalai nők összejövetelén.

A falu asszonyai lelki békét szeretnének "férj és feleség között, továbbá a közösség egészében, hogy az emberek normális életet élhessenek" - szólt az 54 éves Abango Galakeh.

A nők elleni erőszak a háború éveiben nagyon gyakran fordult elő, becslések szerint a libériai nők háromnegyede vált nemi erőszak áldozatává - hasonlóan más konfliktusokkal terhelt országokhoz, ahol az erőszak a háború eszköze.

"A háború utáni legfontosabb problémát a gyermekkatonák és azok a volt harcosok jelentették, akik a háború 2003-as vége után is erőszakosan viselkedtek, különösen a nőkkel szemben, kokaint és marihuánát használtak, verekedtek, nőket erőszakoltak meg" - nyilatkozta Kowh. "Közülük néhányan a mi gyermekeink voltak és nem tudatosult bennük, hogy a háborúnak vége lett."#img1#

A nyugat-afrikai nép körében a bejelentett nemi erőszak esetek száma az elmúlt években növekedett, a 2006-os 351 esetről 2007-ben 425-re emelkedett. A segélyszervezetek szerint ezek a statisztikák alulbecsülik az erőszakos esetek számát, mivel a legtöbb áldozat fél a megtorlástól vagy a megbélyegzéstől.

A helyi hatóságok egyetértenek abban, hogy az erőszak eléggé elterjedt. "A nőket az ország férfijai tárgyaknak tekintik, az erőszak a háború óta gyakrabban fordul elő, csaknem naponta" - mondta el Joseph Tennie szociális munkás. "Az erőszak által okozott társadalmi kár nagyobb, mivel az áldozatok hajlamosak hallgatni arról, mi történt velük."

--- "Ha egy nőt megerőszakolnak, kinevetik" ---

A palalai nők azt állítják, könnyű észrevenni egy áldozatot. "Gyakran rossz a hangulatuk, depressziósak, öngyilkos hajlamaik és erőszakos félelmeik vannak" - sorolja az 50 éves Lorpa Abahlawo. "Elmegyünk hozzá, megpróbáljuk rábeszélni, forduljon a hatóságokhoz és mondja el a családjának, hogy ne bélyegezzék meg." A falusi életben, teszi hozzá Abalahwo, "ha egy nőt megerőszakolnak, automatikusan kinevetik, nyilvánosan megszégyenítik és soha többé nem mer az utcára menni."

Az erőszak ellen szövetkező libériai nők azért nyújtják ki kezüket az erőszak áldozatai felé, hogy "segítsenek nekik visszanyerni az önbizalmukat, továbbá beajánljuk őket egy klinikára, ahol testileg és lelkileg is gondjukat viselik" - magyarázza a 45 éves Rebecca Abanjah.

A nők közvetlenül a férfiakkal is közlik aggodalmaikat, szól a csoport egy másik tagja, a 49 éves Victoria Abasah. Megpróbálják átadni azt az üzenetet, hogy a háborúnak vége és az erőszakot abba kellene hagyni - amelyet eddig nem tettek. "Az otthon a férjük által megvert asszonyok számából ez nyilvánvaló, továbbá a háború alatt rabszolgaként kezelt asszonyok számából és az erőszak elterjedtségéből is ez következik" - mondja Abasah.

Libéria megpróbál kiemelkedni a polgárháborús évek bűnnel teli örökségéből. 2006 januárjában Ellen Johnson Sirleaf lépett hivatalba, mint elnök, ő Afrika első demokratikusan megválasztott női elnöke. A korábbi elnök és hadúr, az 1997-ben száműzetésbe kényszerített Taylor most a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt felel háborús bűneiért, amiért a szomszédos Sierra Leone tíz évig tartó polgárháborújában a lázadó erőket vezette. A Taylor által tagadott vádak között gyilkosság, csonkítás és erőszak szerepel.

A libériai nők tanúi voltak hasonlóknak az országukban zajló polgárháború során, és a nők éppen az erőszak örökségét szeretnék legyőzni. Palala idős szóvivőjének, Kowh-nak a szavaival élve: "Az embereknek rá kellene jönniük, hogy az a társadalom, amely bántalmazza a nőket, súlyosan beteg, mivel a nők szimbolizálják az életet és ennek a jövendő generációkba történő átvitelét."