Szexuális egészség

Nem szégyellni, kezelni kell


A nemi úton terjedő fertőzések leggyakoribb fajtája, a nagyon nehezen hozzáférhető és különösen érzékeny testrészeken kifejlődött nemiszervi szemölcsök már igen eredményesen gyógyíthatóak azzal a korszerű, innovatív terápiával, amely egyedülálló módon a szervezet immunválaszának módosításán keresztül fejti ki vírusellenes hatását.

A nem csak kellemetlen, de sokszor esztétikailag is nagyon taszító condylomák, azaz a nemiszerveken és a végbélnyílás körül megjelenő szemölcsök az anogenitális testtáj jóindulatú daganatai, melyeket a humán papilloma vírus  több típusa is előidézhet. Világszerte ez a nemi úton terjedő fertőzések leggyakoribb fajtája. Elsődlegesen közösülés útján, közvetlen nyálkahártya érintkezés révén terjed, de átvihető közvetetten is, az ujjakkal, vagy valamilyen tárgyra kenődve. Leggyakraban a péniszen, a hüvely- és végbélnyíláson, ritkábban a húgycsőben és a méhnyakon, illetve a lágyéktájon és a comb felső részén fordul elő. A HPV-vírus úgynevezett "magas rizikójú" szerotípusai okozzák a méhnyakrákot, illetve a könnyen rosszindulatú elváltozássá fajuló úgynevezett lapos szemölcsöket, amit az érintett rendszerint sokára, vagy egyáltalán nem vesz észre. Gyakran már csak az előrehaladott állapotban jelentkező viszketés, fájdalom, vérzés vagy folyás vezet a felismeréséhez. Igaz viszont, hogy a lapos szemölcsök sokszor maguktól is visszafejlődnek.

A condylomák elleni legeredményesebb védekezés az a HPV-vírusok elleni védőoltás, amely a méhnyakrák mellett a nemi szervi szemölcsöket előidéző vírusfajtákra is hat. Tekintve azonban, hogy ez még csak néhány éve jelent meg, és ráadásul csak akkor igazán hatékony, ha egészen fiatal korban, még az első szexuális érintkezés előtt beadják, a lakosság nagy része ma még csak a már kialakult szemölcsök kezelését szolgáló terápiák segítségére számíthat. E téren viszont széles   skála áll a betegek rendelkezésére: sebészeti és lézeres eltávolítás, krioterápia, azaz  folyékony nitrogénnel történő lefagyasztás, röntgenterápia, elektromos koaguláció, helyileg alkalmazott citosztatikumok és a legkorszerűbb immunológiai eljárások, mint az interferon- vagy az imikimod terápia. Az utóbbi, rendkívül innovatív módszer úgy éri el vírusellenes hatását, hogy az alkalmazott krém hatóanyaga hamis vészjelzéseket ad a szervezetnek, beindítva ezzel annak saját immunvédekezését. A páciens által otthon, kényelmes körülmények között lefolytatható krém-terápiával meggyógyíthatók - jelentős  részben  el is tüntethetők - a látható szemölcsök és a környékükön  kialakult láthatatlan lapos elváltozások, továbbá a rákmegelőző állapotban lévő sejtek is.

Több száz résztvevő bevonásával végzett vizsgálat igazolja hatásosságát: akár önmagában, akár sebészi eltávolítást (abláció)   követően alkalmazva jobb eredményt biztosít, mint amikor kizárólag ablációra kerül sor.   

Bár ma már valóban nagyon hatékonyan vehető fel a küzdelem a condylomák ellen, tudni kell, hogy egyik terápia sem képes garantálni a szervezetbe jutott összes humán papilloma vírus teljes mértékű kiirtását, így visszafertőződés és a fertőzés átadása előfordulhat a későbbiekben. Ezért nagyon fontos, hogy az érintettek a sikeres kezelést követően is rendszeresen vegyenek részt szakorvosi ellenőrző vizsgálatokon. 


Szemölcs

A szemölcsök kisebb-nagyobb kemény bőrkinövések a test különböző részein. Több típusuk ismert, melyeket általában vírus okoz. Körülbelül 50 vírustípust lehet elkülöníteni. A vírusok által létrehozott kórképek függnek a vírus típusán kívül a fertőzés helyétől, az ott lévő körülményektől, a bőr állapotától. Ezen vírusok okozta bőrfertőzések nagyon gyakoriak. Ide tartozik néhány olyan vírus is, melyek a hámsejtek rákos átalakulását idézhetik elő. (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

borka123 ( 45 éves nő ) Budapest , 5 kórtörténet | időpont: 2013. július 19. 15:18

Történet: Kijött egy szemölcsöm, aztán még egy, majd még egy. Gondoltam, ennek fele sem tréfa...
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
rossz közérzet
Gyógyszerek: Wartner ecselőt próbáltam ki, sokat kentem és aztán el is múlt
Meggyógyult:    igen

Km54 ( 67 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2012. május 10. 14:38

Történet: A szemkörnyéken apró bőrkinövések jelentek meg
Meggyógyult:    nem

tulipanvirag ( 38 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2011. április 20. 21:11

Történet: Összeszedtem egy általános szemölcsöt, gyanúm szerint valamely tömegközlekedési eszközön érhetett a baj.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, kicsi, kemény, lapos vagy kiemelkedő bőrelváltozás vagy csomó
Gyógyszerek: Bye Wart! szemölcs elleni krém
Meggyógyult:    igen

ruda5 ( 51 éves nő ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2011. április 14. 13:59

Történet: A gyerekem szedte össze uszodában az uszodaszemölcsöt.

Uszoda szemölcs (Mollusca Contagiosa)
Lapos, bőrszínű, vagy fehér/átlátszó szemölcs, amely leggyakrabban csoportosan fordul elő.

Most már tudjuk hogy a szemölcs vakargatása elősegíti a fertőzés tovaterjedését.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
kicsi, kemény, lapos vagy kiemelkedő bőrelváltozás vagy csomó
Gyógyszerek: Bye Wart! szemölcs elleni krém
Meggyógyult:    igen

Flora10 ( 49 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2011. február 26. 16:24

Történet: évekkel ezelőtt történt. kevés fiúval jártam összességében. egy fiútól kaphattam el, mivel nemsokkal őutána jött ki ez a szemölcs-szerű kitüremkedés. Az ajkakon egy-két helyen, előbb szemölcs-szerű majd nagyobbá növő karfiolszerű képződmény. Nőgyógyászhoz mentem, és egy un. phodophyllin oldattal ecsetelte.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség
Későbbi tünetek: Ivarszervek:
fehér hüvelyfolyás, kiemelkedő hússzínű elváltozások a nemi szerveken, végbélnyílás körül, külső nemi szervek duzzanata, viszketés, viszketés a szeméremszőrzet területén
Gyógyszerek: Az ajkakon egy-két helyen, előbb szemölcs-szerű majd nagyobbá növő karfiolszerű képződmény. Nőgyógyászhoz mentem, és egy un. phodophyllin oldattal ecsetelte. A kinövést elég hamar észleltem, kb. 5-6 mm-es volt az egyik, 8mm a másik. ezért kettő ecsetelés elegendő volt. heti 1 alkalommal.
Meggyógyult:    igen