Szexuális egészség

Nem kell szenvedni a menopauzával járó hüvelyszárazságtól

betegszoba.hu


A magazinok szerint az ötvenévesek az új harmincas generáció, olyan nőkkel az élen, mint Madonna. Ó, igen, persze, mindenki tudja, hogy ő inkább a kivétel, aki erősíti a szabályt.

A zárt ajtók mögött azonban kicsit lehangoló lehet a helyzet. Egy brit felmérés szerint a menopauza sok nő számára a szexuális élet végét jelenti. 1 018 nőt vizsgált a Menopauza Számít, és megdöbbenve tapasztalták, hogy az ötven év feletti szexuális életet élő nők harmada az együttléteket nem élvezi. Kétharmaduk pedig azt nyilatkozta, hogy a harmincas éveikben körökkel jobb volt a szexuális életük. Ennek ellenére nem olyan szörnyű a helyzet, állítja Victoria Lehmann, szexuál-és párkapcsolati terapeuta, a Brit Szexuál-és Párkapcsolati Terapeuták Szövetségének, a Menopauza Szövetségnek, valamint az Elsődleges Kezelés Szövetségnek tagja és felügyelője, továbbá a Brit Szexuális Terápia Szövetség igazgatósági tagja.

A hüvelyszárazság a nők harmadát érinti.

Nem a szexuális érdeklődés hiánya rontja el a nők nemi életét, hanem egy igen kínos állapot, a hüvelyszárazság. Ez a menopauza egyik oka, mely fájdalmas közösülést okozhat. Extrém esetekben meg is akadályozhatja az együttlétet. #img1#

Vajon mi okozza a hüvelyszárazságot, és tényleg a szexuális élet végét jelenti? Lehmann azt állítja, hogy ez egyáltalán nem kellene, hogy így legyen, és elborzasztja a tény, hogy sok nő egyszerűen elzárkózik az intim együttléttől a változókor után. "Annyi felesleges szenvedéstől kímélnék meg magukat, ha orvoshoz fordulnának, és nem gondolnák, hogy ez az öregedés szükségszerű velejárója." A hüvelyszárazság azonban nem csak kellemetlenségek forrása, hanem komoly fertőzéseket is okozhat.

Nem kell csendben szenvedni

Ez az állapot nem állandó és nem is gyógyíthatatlan. Az egyik kezelési mód a helyileg ható hüvelyi ösztrogénpótló készítmény. Lehmann hangsúlyozza, hogy a hüvelyszárazságot az okozza, hogy a hüvely váladéktermelő membránja az ösztrogén hiánya miatt elsorvad. Ennek legbiztonságosabb megoldása a helyi hormonpótlás. Ezt jobban is kedvelik, mint az orálisan szedhető készítményeket, mivel a mellékhatások előfordulása csak minimális.

A gyógyszereket általában 2-7 héten át kell alkalmazni, utána érezhető a változás. Fontos azonban megérteni, hogy a síkosítók csak átmeneti megoldást adnak, ha nem pótolják az ösztrogént.

Mit tegyünk?

  • Beszéljünk nyíltan a partnerünkkel, hogy megelőzzük a neheztelést vagy a visszautasítást. Fontos felfedezni más lehetőségeket az intimitás megteremtésére.
  • A hüvelyszárazság enyhítésére használjunk rövid ideig ható, vizes alapú hüvelyi síkosítókat közvetlenül az aktus előtt. Kerüljük a petróleumszármazékok használatát.
  • A tanácsadás és a csoportterápia hasznos megoldásokat nyújthat a stresszhelyzetek s az alacsony önértékelés leküzdésére.

Miért történik?

A változókor során az a hüvelyfal védőhámja és az alatta levő szövetek elvékonyodhatnak és rugalmatlanná válhatnak, más néven elsorvadnak. A hüvely nedvesedése csökkenhet. A közösüléskor érzett kellemetlenség lehet az oka annak, hogy a nők elhidegülnek.

Az általános aggodalmak

Sok nő fél attól, hogy a hormonkészítményektől rákot kaphat. Lehmann azonban rámutat arra, hogy erről megoszlanak a vélemények. A kockázat összefügg a felhasznált ösztrogén típusával, az adagolás módjával, a dózissal, a beteg életkorával, kórtörténetével és sok más tényezővel.