Szexuális egészség

Minden negyedik tinédzser nemi beteg lesz a jövőben

betegszoba.hu


Az amerikai Betegségirányítási és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a jövőben az Egyesült Államokban minden negyedik tinédzser érintett lesz valamilyen szexuális úton terjedő betegségben. Szakértők szerint ez főleg a folyamatos és rutinszerű óvszerhasználat hiánya miatt lehetséges.

A Bradley Hasbro Gyermekgyógyászati Központ kutatói összesen 1400, 15 és 21 év közötti kamaszt és fiatal felnőttet interjúvoltak meg szexuális szokásaikról. A felmérésből kiderült, hogy sokan úgy gondolják, az óvszerhasználat csökkenti a szexuális örömérzetet, és ezért nem védekeznek ilyen módon.

"Egyértelmű, ha csökkenteni szeretnénk a szexuális úton terjedő megbetegedések számát, akkor el kell oszlatnunk ezeket a tévhiteket, amelyek visszatartják a fiatalokat az óvszerhasználattól" - nyilatkozta Dr. Larry K. Brown, a kutatás vezetője. A felmérésben összesen 797 nő és 613 férfi vett részt. Körülbelül a résztvevők fele volt afro-amerikai, 24 százalékuk latin-amerikai és 19 százalékuk fehér.#img1#

Saját elmondásuk szerint a megkérdezettek kétharmada nem használt óvszert utolsó szexuális együttlétekor. A felmérést megelőző 90 napban a résztvevőknek átlagosan 2 partnerrel volt mintegy 15 olyan szexuális kapcsolatuk, amikor nem használtak óvszert. Ezekben az esetekben a felek között általában szóba sem kerül az óvszerhasználat. Ez a jelenség nemtől, kortól és etnikai hovatartozástól függetlenül minden esetben jellemző volt.

A kutatók a felmérés eredményeit figyelembe véve azt ajánlják a szülőknek és háziorvosoknak, hogy folyamatosan tájékoztassák a serdülőkorban lévő fiatalokat a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeiről, és az óvszerhasználat fontosságáról. "A felvilágosító programok, valamint a szülők és háziorvosok fontos szerepet játszhatnak az óvszerhasználat promotálásában a veszélyeztetett korcsoportban lévő fiatalok körében, akik így elkerülhetik a szexuális úton terjedő betegségeket" - nyilatkozta Dr. Brown.