Szexuális egészség

Mi befolyásolja a tinédzserek szexuális szokásait?


A szexuális tartalmú filmek, TV-műsorok és internetes tartalmak befolyásolhatják a tinédzserek szexualitását - de a legújabb kutatások szerint csak elenyésző mértékben.

Egy, a Journal of Sexual Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel szexelnek pénzért és vesznek fel új szexuális szokásokat azok a holland tinédzserek, akik gyakran néznek szexuális média-tartalmakat. Ez az összefüggés azonban csak mintegy 0,3 - 4 százalékban okolható a megváltozott szexuális szokásokért.

"Adataink szerint az egyéb tényezők, például a különböző személyiségjegyek (különösen a feltűnési vágy), sokkal inkább hatással vannak a szexuális magatartásra kamaszok és fiatal felnőttek esetében, mint a szexuális tartalmak fogyasztása" - nyilatkozta Gert Martin Hald, a Koppenhágai Egyetem pszichológusa.

Hald és kollegái 4600, 15 és 25 év közötti önkéntest interjúvoltak meg online: elsősorban a résztvevők szexuális szokásaira voltak kíváncsiak, valamint arra, hogy milyen média-tartalmakat fogyasztanak. Az eredmények szerint a férfiak 88 és a nők 45 százaléka nézett valamilyen szexuális tartalmat akár a tévében, akár magazinokban, valamint filmekben vagy online az elmúlt évben.

A tudósoknak nem sikerült bizonyítaniuk, hogy a média-tartalom volt a felelős a megváltozott szexuális magatartásért, csupán annyit sikerült megfigyelni, hogy többet és változatosabban szexelnek azok, akik több szexuális média-tartalmat néznek. Persze a mostani nem az első kutatás, amelynek során ezt bizonyítani sikerült. Egy 2011-es vizsgálat szerint minél több szexuális tartalmat néznek, annál gyakrabban szexelnek és annál hamarabb vesztik el a szüzességüket az amerikai fiatalok.

Egy, a Pediatrics című orvosi szaklapban megjelent kutatás adatai szerint az Egyesült Államokban 16 évesen már a tinédzserek egyharmada szexuálisan aktív, míg 18 éves korukra már 71 százalékuknak van valamilyen szexuális tapasztalata. Az idősebb tinédzserek azonban új kapcsolatban manapság már többet várnak az első szexuális együttléttel, mint korábban és nagyobb arányban használnak fogamzásgátlókat is. A kutatók szerint ez magyarázhatja, miért csökkent a tinédzser-terhességek száma az utóbbi időben az Egyesült Államokban.

"A mostani vizsgálati eredmények arra engednek következtetni, hogy nem csak a szexuális tartalmak, hanem számtalan más tényező is szerepet játszik a tinédzserek szexuális szokásainak alakulásában" - összegezte Hald. "Éppen ezért a szexuális töltetű média-tartalmak szerepét mindig csak ezekkel együtt szabad megvizsgálni."