Szexuális egészség

Meztelen képeket küldözgetnek a tinik


A kamaszok többségétől valaki már kért intim képet e-mailen vagy mobiltelefonon keresztül, s 28 százalékuk eleget is tett a kívánságnak - derül ki egy amerikai kutatásbó

A fiúk inkább a kérésre, míg a lányok a küldésre hajlamosak. "Ez roppant gyakori jelenség a fiatalok körében" - mondta a Texasi Egyetem felmérését vezető pszichológus, Jeff R. Temple. Akik vevők az előjátékként definiált petting nyomán elnevezett úgynevezett szextingelésre, nagyobb valószínűséggel szereztek már gyakorlati tapasztalatot a témában, mint azok, akik elutasítják a kompromittáló fotók küldését és fogadását. "Magyarán a szextingelők aránya a szexuális viselkedés fontos mutatója" - tette hozzá a szakértő.

Összesen 948 fő vett részt a kutatásban, mindannyian 10. vagy 11. osztályos, houstoni középiskolások. A 14 és 19 év közötti tinik 32 százaléka latin származású volt, 30 százalékuk fehér, s 27 százalékuk afro-amerikai, tehát a minta etnikailag változatos. Ugyanakkor az Egyesült Államok közgimnáziumaiban a fehérek aránya átlagosan 54 százalék, így semmiképpen sem tekinthető reprezentatívnak a vizsgálat.

Az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine című folyóirat július 2-i számában megjelent eredmények meglepőek, ám Temple szerint koránt sem sokkolóak. "Terapeutákkal, tanárokkal, szülőkkel és diákokkal folytatott beszélgetéseim nyomán még ennél is magasabb számokat vártam" - közölte a szakértő.

A megkérdezettek 28 százaléka vallotta be, hogy küldött már magáról meztelen fotót, 31 százalékuk pedig kért ilyet valamelyik társától. Érdekes adat, hogy az alacsonyabb iskolázottságú szülők gyermekei etnikumtól függetlenül hajlamosabbak voltak a szextingre.

"Elképzelhető, hogy a kamaszok megfelelési vágyból szépítették az adatokat, tehát a valósnál alacsonyabb értékekkel állunk szemben" - mutatott rá a kutatás vezetője. Korábbi eredmények alapján lényegesen alacsonyabb a szextingelők aránya: egy szintén amerikai vizsgálat például 20 százalékos arányról számolt be.

A jelenség számos jogi és erkölcsi kérdést is fölvet. "Bár nem tudjuk bizonyítani, hogy a meztelen fotókat kérő, illetve küldő tinik korán kezdenének szexuális életet élni, a kompromittáló képek rossz kezekbe kerülve egy életen át kísérthetnek" - figyelmeztet a Texasi Egyetem professzora.