Szexuális egészség

Merevedési zavar: újabb kockázati tényező


A Journal of Sexual Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint azokban a harmincas éveikben járó férfiakban, akik ínygyulladásban szenvednek, háromszor nagyobb a merevedési zavar kialakulásának valószínűsége.

A török kutatók nyolcvan 30 és 40 év közötti, merevedési zavarban szenvedő férfit hasonlítottak össze nyolcvankét egészséges férfival. Az eredmények azt mutatták, hogy a merevedési zavaros férfiak 53 százaléka szenvedett ínygyulladásban, míg ez az arány a kontrollcsoportban csak 23 százalék volt. Az egyéb tényezők, köztük az életkor, a testtömeg-index, a jövedelem és az iskolai végzettség beszámítását követően kiderült, hogy a súlyos periodontális betegségben szenvedő férfiak 3,29-szer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak merevedési zavarokat, mint az egészséges ínyűek.

A kutatás vezetője, Dr. Faith Oguz, az Inonu Egyetem munkatársa azt is elmondta, hogy a merevedési zavart az esetek kétharmadában valamilyen fizikai tényező, egyharmadában pedig valamilyen lelki tényező okozza. Az ínygyulladás során megjelenő baktériumok által okozott krónikus periodontitisz (fogágybetegség) szívkoszorúér-betegséget és más szisztémás érbetegségeket válthat ki, amelyek összefüggésbe hozhatók a merevedési zavarokkal.

Ogus szerint a kutatás eredményei alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a krónikus fogágybetegség gyakrabban van jelen a merevedési zavarban szenvedő betegekben, mint azokban, akiket nem érint a fogágybetegség, ezért az orvosoknak a jövőben érdemes tényezőként figyelembe venniük a merevedési zavarban szenvedő férfiak kezelése során.