Szexuális egészség

Hamarosan kezelni tudják a menopauza utáni szexuális zavarokat


Női nemi zavarok és vaginális atrófia (hüvelysorvadás) kezelésére szánt kísérleti gyógyszer jogait vásárolta meg a Bayer a hormonspecialista EndoCeutics magánvállalattól.

A Vaginorm névre keresztelt, hüvelyben alkalmazandó, dihidroepiandroszteron hatóanyagot tartalmazó terméket jelenleg fázis-III vizsgálatok keretében tanulmányozzák. A Bayer szerint a kutatási adatok arra utalnak, hogy a menopauza utáni életszakaszba lépett nők legalább negyede, de akár fele is vaginális atrófiában szenved, amelynek tünetei között a hüvely nyálkahártyájának kiszáradása, viszketése és irritációja mellett a fájdalmas nemi aktus is szerepel.

Noha a megállapodás anyagi részleteit nem tették közzé, annyi ismeretes, hogy a klinikai vizsgálatok befejezéséért a québec-i székhelyű EndoCeutics a felelős, míg a Bayer rendelkezik a terméket érintő kizárólagos globális fejlesztési, gyártási és kereskedelmi jogokkal.

Phil Smits, a Bayer Schering Pharma női egészségügyi ágazatának igazgatója szerint a késői fejlesztési stádiumban lévő gyógyszer fontos új eleme a német társaság kutatás-fejlesztési portfóliójának, hozzátéve, hogy a nőgyógyászati gyógyszerek új fejlődési területként csatlakoznak a cég fogamzásgátlókra épülő üzletágához, és hogy az általa irányított ágazat "kutatási, licencszerzési és innovációs erőfeszítései egytől egyig ezt a stratégiai célt szolgálják."