Szexuális egészség

Ha szép odalent, könnyebben megy az orgazmus


Egy nemrég végzett felmérés szerint könnyebben megy az orgazmus azoknak a nőknek, akik elégedettek saját nemi szervükkel. A vizsgálatok szerint ezek a nők gyakrabban járnak nőgyógyászati szűrésekre, és hajlamosabbak az önvizsgálatra is, mint azok a társaik, akik nem elégedettek külsejükkel.

 "Ez egy nagyon jelentős felfedezés, hiszen így látszik mennyire fontos szerepet játszik a pozitív önkép az élet minden területén" - nyilatkozta Debby Herbenick, a Szexuális Egészségügyi, Oktatási és Rekreációs Központ igazgatója. "A női nemi szerveket gyakran ábrázolják piszkos és rejtegetnivaló valamiknek, ezért sokan érzik úgy, hogy szégyellniük kell magukat a nemi szervük miatt." - tette hozzá.

A kutatás során Herbenick és kollegái önkéntes nők és a férfiak véleményét kérdezték meg a női nemi szervekről. Az eredmények szerint összességében a férfiak szinte minden esetben jobb véleményről voltak a női nemi szervekről, mint a nők maguk. "A nők hajlamosak jóval kritikusabban szemlélni magukat és más nőket, mint a férfiak" - nyilatkozta Herbenick. "A férfiak általában jó véleménnyel voltak a női nemi szerv kinézetéről, illatáról és tapintásáról."

A szakértők szerint a szülők sokat tehetnek azért, hogy lánygyermekükben egészséges önkép alakuljon ki: "Meg kell tanítanunk a gyermekeinknek a különböző testrészek és testtájak neveit, így a nemi szervekét is. Nem elég ha csak annyit mondunk, hogy 'ott lenn'. Hüvely, szeméremtest, vagina: ne féljünk ezektől a szavaktól." - írják az eredményeket bemutató tanulmányban.

"Ezen kívül nem szabad elidegenítenünk gyermekünket a saját testétől. Ne mondjuk nekik, hogy ne nyúljanak magukhoz, csak kérjük meg őket, hogy ne nyilvánosan tegyék, hanem mondjuk a fürdőszobában vagy a hálóban" - tette hozzá Herbenick.

A kutatás részletes leírása az 'International Journal of Sexual Health' című folyóiratban olvasható.