Szexuális egészség

Emelkedik a HPV-fertőzött nők száma

betegszoba.hu


A brit Egészségvédelmi Hivatal legújabb felmérései alapján 16 éves korára az angol nők legalább 10 százaléka megfertőződik a humán papillómavírus (HPV) egy vagy több törzsével. A tanulmányt Warwick-ban, az Egészségvédelmi Hivatal éves kongresszusának utolsó napján fogják megvitatni.

A kutatók olyan 10-29 év közötti nők vérmintáit tesztelték, akik HPV fertőzésre utaló ellenanyagot hordoztak. Összesen 1,483 vérmintában keresték azokat a vírustörzseket, melyek a nemi szervek szemölcsét illetve méhnyakrákot okoznak. A fertőzés legtöbb esetben tünetek nélkül magától gyógyul, ezért sokszor csak utólag, a vérből vett mintával állítható fel a diagnózisa. 

Az eredmények szerint 14 éves kortól fogva a HPV fertőzés veszélye rendkívüli mértékben megnő, a 16 éves lányok több mint 10 százaléka lehet fertőzött. "Vizsgálatunk alapvető információkat nyújt a különböző korú nők fertőzöttségének arányáról, ám az adatok még nem teljesen pontosak, illetve a vírusfertőzés lefolyásának tisztázására további kutatások szükségesek." - nyilatkozott Andrew Vyse, a tanulmány prezentálója. A Hivatal vezetője, Pat Troop professzor szerint a tanulmány értékes segítséget nyújthat az angol kormány számára annak eldöntésében, hogy államilag támogatott módon vezessék-e be a HPV elleni védőoltást.