Szexuális egészség

Elősegítik az orvosok a nemi erőszakot azzal, hogy fogamzásgátlót írnak fel a tiniknek?

betegszoba.hu


Azok a svéd orvosok, akik 15 év alatti lányoknak fogamzásgátló tablettát írnak fel, bűnrészessé válhatnak nemi erőszakban, közölte egy helyi ügyész csütörtökön az AFP-vel. Mikael Hammarstrand, a Stockholmtól 170 kilométerre fekvő Gavle helyettes főügyésze azt mondta, megteszi a szükséges lépéseket az egészségügyi személyzet felé, akik fogamzásgátlót adnak a gyermekkorúaknak.

"Bárki, aki segédkezik egy 15 év alattinak abban, hogy nemi életet élhessen, a svéd törvények szerint bűncselekményt követ el" - mondta Hammarstrand. "A nem kívánt terhességek elkerülésének egyik módja, ha a 15 év alattiak nem élnek nemi életet..."  A férfi azokat az egészségügyi dolgozókat is elítéli, akik a gyermekkorúakat a fogamzásgátlás más eszközeivel ellátják. "Nem látok különbséget a többi védekezési módszer között... Mindegy, hogy tabletta, óvszer, spirál vagy bármi más. Ugyanarról van szó."

Ezzel szemben Martin Valfridsson, a svéd igazságügyi miniszter, Beatrice Ask szóvivője azt állítja, Hammarstrand jogértelmezése "nem ésszerű". "A törvény célja, hogy megvédje a 15 év alattiakat a felnőttek által elkövetett erőszaktól. Úgy hisszük, az orvosoknak továbbra is segíteniük kell a fiataloknak úgy, ahogyan eddig is segítettek nekik" - nyilatkozta Valfridsson.

Petter Asp, a Stockholmi Egyetem büntetőjog professzora az AFP-nek elmondta, nagyon bonyolult lenne egy ilyen per. "Hogy valakit meggyanusíthassunk erőszakban való bűnrészességben, az illetőnek tudnia kell, hogy nem szabályos kiskorúaknak tablettát adni."

Svédország liberális szemléletéről híres és dícsérik az iskolában végzett szexuális felvilágosítást. A skandináv országban az UNICEF legfrissebb adatai szerint világszerte az egyik legalacsonyabb a tizenéves anyák száma. Az ENSZ-szervezet 2001-es jelentése alapján minden 1000 svéd 15-19 éves lányból 6,5 anya, Nagy-Britanniában ez a szám 30,8, az Egyesült Államokban pedig 52,1.